Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Zagreb)

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Zagreb je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 641 km2 imao 790.017 stanovnika, što predstavlja 18,44% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Zagrebu je 1.232,48 stanovnika/km2.[2]

RezultatiUredi

Nacionalna pripadnostUredi

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 735.824 93,14%
Albanci 4.292 0,54%
Austrijanci 104 0,01%
Bošnjaci 8.119 1,03%
Bugari 120 0,02%
Crnogorci 1.191 0,15%
Česi 835 0,11%
Italijani 399 0,05%
Mađari 825 0,10%
Makedonci 1.194 0,15%
Nijemci 364 0,05%
Poljaci 166 0,02%
Romi 2.755 0,35%
Rumuni 94 0,01%
Rusi 313 0,04%
Rusini 134 0,02%
Slovaci 207 0,03%
Slovenci 2.132 0,27%
Srbi 17.526 2,22%
Turci 106 0,01%
Ukrajinci 332 0,04%
Vlasi 7 < 0,01%
Židovi 317 0,04%
Ostali1 2.368 0,30%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 1.953 0,25%
Regionalna pripadnost3 214 0,03%
Neraspoređeno4 291 0,04%
Ne izjašnjavaju se5 6.135 0,78%
Nepoznato6 1.682 0,21%
Ukupno 790.017 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezikUredi

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 767.630 97,17%
Hrvatskosrpski 220 0,03%
Albanski 4.054 0,51%
Bosanski 3.361 0,43%
Bugarski 118 0,01%
Crnogorski 235 0,03%
Češki 517 0,07%
Italijanski 303 0,04%
Mađarski 641 0,08%
Makedonski 1.067 0,14%
Njemački 495 0,06%
Poljski 155 0,02%
Romski 1.711 0,22%
Rumunski 98 0,01%
Ruski 438 0,06%
Rusinski 78 0,01%
Slovački 146 0,02%
Slovenski 1.581 0,20%
Srpski 2.472 0,31%
Srpskohrvatski 667 0,08%
Turski 90 0,01%
Ukrajinski 189 0,02%
Vlaški 1 < 0,01%
Hebrejski 26 < 0,01%
Ostali jezici 1.998 0,25%
Nepoznato 1.726 0,51%
Ukupno 767.017 100%

Religiozna pripadnostUredi

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 656.571 83,11%
Pravoslavci 15.960 2,02%
Protestanti 2.553 0,32%
Ostali kršćani 3.070 0,39%
Muslimani 18.044 2,28%
Židovi 327 0,04%
Istočne religije 1.084 0,14%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 1.055 0,13%
Agnostici i skeptici 11.800 1,49%
Nisu vjernici i ateisti 49.784 6,30%
Ne izjašnjavaju se 27.290 3,45%
Nepoznato 2.479 0,31%
Ukupno 790.017 100%

ReferenceUredi

Vanjski linkoviUredi