Popis stanovništva u SR Sloveniji 1991.

Popis stanovništva u SR Sloveniji je izvršen u martu 1991. godine, kao dio Popisa stanovništva u Jugoslaviji.

Na popisu stanovništva 1991. godine, Socijalistička republika Slovenija je na površini od 20.273 km2 imala 1.965.986 stanovnika.[1], raspoređenih u 5.949 naseljenih mjesta. U to vrijeme republika je bila podijeljena na 62 općine, od čega je 5 činilo teritoriju glavnog grada Ljubljane.

U odnosu na novi modalitet računanja broja stanovnika koji se sprovodi na sljedećem popisu 2002. godine, broj stanovnika Slovenije na popisu 1991. godine je iznosio 1.913.355.[2]

Ukupni rezultatiUredi

Nacionalni sastavUredi

Modalitet
1991.
Modalitet
2002.[a]
Narod Broj Udio
%
Broj Udio
%
Slovenci 1.727.018 87,84 1.689.657 88,31
Hrvati 54.212 2,75 52.876 2,76
Srbi 47.911 2,43 47.401 1,98
Muslimani[b][c] 26.842 1,36 26.577 1,39
Mađari 8.503 0,43 8.000 0,42
Makedonci 4.432 0,22 4.371 0,23
Crnogorci 4.396 0,22 4.339 0,23
Albanci 3.629 0,18 3.534 0,18
Italijani 3.064 0,16 2.959 0,15
Romi 2.293 0,12 2.259 0,12
Nijemci 546 0,03 298 0,03
Česi 323 0,02 315 0,02
Ukrajinci 213 0,01 210 0,01
Poljaci 204 0,01 196 0,01
Austrijanci 199 0,01 126 0,01
Rusi 170 0,01 167 0,01
Bugari 169 0,01 168 0,01
Turci 155 0,01 142 0,01
Slovaci 141 0,01 139 0,01
Rumuni 116 0,01 115 0,01
Rusini 57 < 0,00 57 < 0,00
Vlasi 38 < 0,00 37 < 0,00
Jevreji 37 < 0,00 37 < 0,00
Grci 23 < 0,00 21 < 0,00
Ostali 1.178 0,06 1.021 0,05
Neopredijeljeni 9.011 0,46
Jugoslaveni 12.307 0,62 12.075 0,63
Regionalno opredjeljeni 5.254 0,27 5.187 0,27
Nepoznato 53.545 2,72 42.355 0,21
Ukupno 1.965.986 100 1.913.355 100 %

Podaci po općinamaUredi

LegendaUredi

Značenje boja u predstavljanju etničkog sastava stanovništva

Slovenci
apsolutna većina
  
općina ukupno Slovenci Hrvati Srbi Muslimani Jugoslaveni Mađari Makedonci Crnogorci
ukupno 1.965.986 (100,00%) 1.727.018 (87,84%) 54.212 (2,75%) 47.911 (2,43%) 26.842 (1,36%) 12.307 (0,62%) 8.503 (0,43%) 4.432 (0,22%) 4.396 (0,22%)
Grad Ljubljana 321.607 257.865 11.685 17.795 8.365 3.800 266 1.270 1.219
* Bežigrad 58.150 46.060 2.213 3.262 1.188 707 69 213 238
* Center 28.351 22.068 842 1.386 827 412 21 109 146
* Moste-Polje 72.081 53.882 3.314 5.899 2.424 979 52 291 366
* Šiška 82.845 68.115 3.131 3.933 1.688 1.104 84 360 294
* Vič-Rudnik 80.180 67.740 2.185 3.315 2.238 598 40 297 175
Ajdovščina 22.632 21.364 143 372 192 100 6 31 28
Brežice 24.724 21.676 1.325 401 101 187 15 67 34
Celje 64.736 55.680 2.059 2.069 602 483 56 171 115
Cerknica 15.020 13.922 360 155 110 39 1 26 6
Črnomelj 18.374 15.991 1.029 365 231 139 3 17 29
Domžale 44.185 40.630 813 652 496 154 13 94 100
Dravograd 8.507 7.987 139 80 24 35 0 9 10
Gornja Radgona 21.315 20.448 147 62 3 49 12 27 10
Grosuplje 28.151 26.494 398 288 131 47 3 9 18
Hrastnik 11.059 9.350 359 283 434 120 7 18 8
Idrija 17.207 16.488 93 46 62 23 3 5 7
Ilirska Bistrica 14.624 13.590 399 183 33 75 0 17 17
Izola 13.770 9.428 1.223 510 347 205 14 64 39
Jesenice 31.939 23.454 889 1.861 3.342 306 7 461 116
Kamnik 28.766 26.248 388 427 543 96 1 108 175
Kočevje 18.523 15.406 1.422 458 309 99 18 18 32
Koper 45.391 33.307 3.386 1.938 1.001 593 41 110 147
Kranj 72.185 62.324 1.279 2.895 879 757 27 477 476
Krško 28.576 26.473 541 195 145 103 10 16 33
Laško 19.014 17.715 218 245 207 35 6 16 18
Lenart 17.217 16.810 85 23 3 6 2 5 5
Lendava 26.143 17.917 867 86 16 24 6.315 12 12
Litija 18.709 17.268 298 340 145 68 1 5 67
Logatec 9.764 8.908 104 215 141 66 4 15 14
Ljutomer 18.744 17.909 378 15 9 24 8 5 34
Maribor 151.221 133.791 5.282 3.090 809 1.049 98 377 372
Metlika 8.184 6.274 1.022 104 32 93 2 8 4
Mozirje 16.533 16.063 180 91 14 26 6 1 3
Murska Sobota 63.744 59.629 644 194 58 124 1.322 22 56
Nova Gorica 59.126 53.932 610 1.376 315 280 11 132 96
Novo Mesto 58.970 53.428 1.462 1.103 294 271 19 77 136
Ormož 17.570 16.784 389 20 2 6 13 1 6
Pesnica 18.083 17.108 314 64 21 7 6 15 8
Piran 16.768 10.949 1.469 563 302 228 25 28 100
Postojna 20.283 16.443 552 1.295 393 346 12 52 54
Ptuj 68.753 65.188 1.032 296 90 75 15 66 38
Radlje ob Dravi 16.929 16.428 92 32 4 14 2 5 6
Radovljica 34.286 31.170 600 649 437 170 26 90 48
Ravne na Koroškem 27.377 25.129 541 631 210 110 4 39 27
Ribnica 12.736 11.985 226 194 78 51 5 37 41
Ruše 15.440 14.543 182 106 117 31 5 6 16
Sevnica 18.958 18.197 179 97 43 15 1 12 2
Sežana 23.925 21.467 562 611 229 145 8 32 48
Slovenj Gradec 20.976 19.874 292 101 144 51 3 23 21
Slovenska Bistrica 32.516 31.071 223 136 32 40 4 14 24
Slovenske Konjice 21.992 21.106 188 58 75 25 5 6 22
Šentjur pri Celju 19.101 18.534 157 47 14 21 2 7 12
Škofja Loka 38.303 35.203 801 634 452 209 11 61 85
Šmarje pri Jelšah 31.888 29.324 1.565 123 42 60 1 36 85
Tolmin 20.975 19.885 150 257 73 49 9 25 37
Trbovlje 19.337 16.576 583 543 645 168 2 13 30
Trebnje 17.722 17.284 95 48 16 27 4 3 13
Tržič 14.975 12.766 650 405 479 58 2 34 58
Velenje 42.674 33.659 2.251 1.737 2.440 517 25 68 110
Vrhnika 19.459 16.839 553 821 373 238 5 46 35
Zagorje ob Savi 16.960 15.423 205 135 535 76 4 5 15
Žalec 39.340 36.314 1.134 391 203 94 7 18 19
općina Albanci Italijani Romi Nijemci Česi Ukrajinci Poljaci Austrijanci Rusi Bugari Turci
ukupno 3.629 (0,18%) 3.064 (0,16%) 2.293 (0,12%) 546 (0,03%) 323 (0,02%) 213 (0,01%) 204 (0,01%) 199 (0,01%) 170 (0,00%) 169 (0,00%) 155 (0,00%)
Grad Ljubljana 803 77 309 77 84 65 49 29 60 67 28
* Bežigrad 153 15 176 17 12 11 12 7 13 18 1
* Center 113 16 20 12 14 2 3 5 13 6 6
* Moste-Polje 192 10 69 5 21 18 10 3 6 25 8
* Šiška 151 18 13 29 20 24 12 7 19 10 10
* Vič-Rudnik 194 18 31 14 17 10 12 7 9 8 3
Ajdovščina 27 5 0 5 0 0 1 0 0 3 3
Brežice 52 3 15 4 10 4 4 1 2 1 0
Celje 226 7 0 23 14 11 1 2 8 10 4
Cerknica 20 0 0 1 2 0 0 0 0 0 0
Črnomelj 26 1 46 3 0 3 1 3 0 4 0
Domžale 63 5 5 16 6 0 4 6 1 1 0
Dravograd 16 1 3 1 0 0 0 2 0 0 5
Gornja Radgona 42 0 0 9 1 2 2 2 0 0 7
Grosuplje 18 0 52 2 2 1 0 0 2 0 1
Hrastnik 19 0 0 2 0 1 0 1 1 0 0
Idrija 16 7 0 0 2 0 0 0 0 0 5
Ilirska Bistrica 24 6 0 0 0 1 0 1 1 1 0
Izola 33 567 1 3 3 2 2 0 1 2 14
Jesenice 59 4 6 9 8 35 27 4 3 10 3
Kamnik 31 0 0 1 2 1 3 0 4 4 0
Kočevje 28 6 56 4 3 4 2 1 3 0 4
Koper 83 1.015 0 8 6 9 6 2 9 6 9
Kranj 201 3 3 15 10 4 6 5 7 5 5
Krško 46 4 31 12 4 8 3 1 1 1 1
Laško 37 0 0 6 6 0 1 1 1 0 0
Lenart 13 0 0 5 0 0 0 9 0 0 0
Lendava 41 10 118 30 2 0 7 3 0 3 2
Litija 19 1 0 4 2 1 0 1 2 1 0
Logatec 15 1 0 0 1 1 0 0 0 1 0
Ljutomer 18 1 0 14 0 1 0 5 0 1 0
Maribor 476 14 402 76 42 16 35 39 14 15 7
Metlika 8 1 58 1 0 0 0 1 2 0 0
Mozirje 10 0 0 4 1 0 0 0 1 0 0
Murska Sobota 59 3 569 34 2 1 8 13 4 0 7
Nova Gorica 132 84 6 2 11 1 2 2 2 10 3
Novo Mesto 30 2 506 15 15 1 6 2 3 0 5
Ormož 11 0 0 7 3 0 0 1 0 0 1
Pesnica 10 0 0 11 0 0 0 4 1 2 0
Piran 100 1.169 3 9 8 8 1 3 7 4 3
Postojna 103 17 8 2 2 2 2 2 0 2 0
Ptuj 94 0 1 25 4 5 4 21 2 1 13
Radlje ob Dravi 3 0 0 4 0 0 1 5 1 1 0
Radovljica 28 1 21 11 6 1 0 0 3 1 4
Ravne na Koroškem 26 4 3 4 11 2 5 2 1 0 0
Ribnica 17 0 2 3 3 3 0 1 0 0 0
Ruše 22 0 2 7 4 0 2 2 0 0 0
Sevnica 12 0 0 5 3 2 0 0 0 0 0
Sežana 21 20 6 1 1 3 2 0 0 0 0
Slovenj Gradec 20 0 0 1 0 0 0 1 1 1 0
Slovenska Bistrica 33 0 19 18 3 0 1 8 9 0 0
Slovenske Konjice 22 2 0 7 1 0 2 1 1 0 0
Šentjur pri Celju 13 0 0 4 0 0 0 0 0 0 1
Škofja Loka 44 3 0 0 11 1 1 0 2 2 8
Šmarje pri Jelšah 27 1 0 13 6 1 0 4 0 1 2
Tolmin 25 11 14 0 0 1 3 1 1 5 0
Trbovlje 38 0 1 1 1 5 1 1 1 0 0
Trebnje 13 0 1 0 0 1 0 0 0 1 0
Tržič 23 1 0 1 0 0 0 1 3 0 0
Velenje 118 2 22 4 13 3 9 4 3 1 0
Vrhnika 33 2 4 6 0 0 0 0 1 1 0
Zagorje ob Savi 23 1 0 1 1 1 0 0 1 0 10
Žalec 59 2 0 15 3 1 0 1 0 0 0
općina Slovaci Rumuni Rusini Vlasi Jevreji Grci Ostali Nacionalno neopredijeljeni Regionalno opredijeljeni Nepoznato
ukupno 141 (0,00%) 116 (0,00%) 57 (0,00%) 38 (0,00%) 37 (0,00%) 23 (0,00%) 1.178 (0,05%) 9.011 (0,45%) 5.254 (0,26%) 53.545 (2,72%)
Grad Ljubljana 34 20 14 8 13 13 402 2.428 1.069 13.693
* Bežigrad 8 6 6 0 1 5 25 541 284 2.889
* Center 4 2 1 2 4 0 55 236 123 1.903
* Moste-Polje 11 6 0 5 1 0 152 789 176 3.367
* Šiška 8 4 3 0 6 8 123 599 227 2.845
* Vič-Rudnik 3 2 4 1 1 0 47 263 259 2.689
Ajdovščina 1 0 0 0 0 0 4 41 41 265
Brežice 1 1 4 0 0 0 1 79 24 712
Celje 4 5 2 14 1 1 23 318 103 2.724
Cerknica 0 0 0 0 0 0 3 93 20 262
Črnomelj 0 0 1 0 0 0 5 90 15 372
Domžale 1 4 2 2 0 0 25 108 87 897
Dravograd 0 0 0 0 0 0 3 5 8 179
Gornja Radgona 1 1 1 0 0 0 8 90 3 388
Grosuplje 0 1 0 0 0 0 4 52 44 584
Hrastnik 0 0 0 0 0 0 1 140 14 301
Idrija 0 0 0 0 0 0 1 66 11 372
Ilirska Bistrica 0 0 0 1 0 0 1 24 23 227
Izola 3 0 0 0 0 0 19 250 434 606
Jesenice 13 4 0 0 0 0 69 312 164 773
Kamnik 0 1 1 0 0 0 11 46 110 565
Kočevje 0 2 0 0 0 0 17 80 32 519
Koper 20 1 0 0 1 1 25 384 1.017 2.266
Kranj 4 0 0 0 0 2 111 355 207 2.128
Krško 0 1 0 0 0 0 32 89 26 800
Laško 2 0 0 0 0 0 2 53 7 438
Lenart 2 1 1 0 0 0 1 61 3 182
Lendava 1 0 0 3 10 0 17 106 0 541
Litija 0 1 0 0 0 0 7 105 18 355
Logatec 0 1 0 0 0 0 6 65 11 195
Ljutomer 0 0 0 0 0 0 5 57 7 253
Maribor 6 35 4 1 1 1 57 524 202 4.386
Metlika 1 0 1 0 0 0 1 97 2 472
Mozirje 0 0 0 0 0 0 2 17 21 93
Murska Sobota 9 0 1 0 2 0 7 116 72 788
Nova Gorica 0 0 0 0 3 1 49 187 150 1.729
Novo Mesto 2 3 1 1 2 0 11 254 65 1.256
Ormož 2 0 0 0 1 0 3 61 2 257
Pesnica 0 1 0 0 0 0 3 52 4 452
Piran 5 0 1 2 1 0 42 279 403 1.056
Postojna 0 0 0 0 0 0 15 175 35 771
Ptuj 1 1 0 3 0 0 7 194 13 1.564
Radlje ob Dravi 0 0 1 0 0 0 2 36 0 292
Radovljica 2 2 1 0 0 1 12 109 99 794
Ravne na Koroškem 1 4 0 0 0 0 9 57 34 523
Ribnica 2 0 0 0 0 0 5 15 0 68
Ruše 0 0 0 0 0 0 0 16 9 370
Sevnica 0 0 0 0 0 0 5 32 16 337
Sežana 6 0 0 0 1 0 2 77 49 634
Slovenj Gradec 0 0 4 0 0 0 3 16 18 402
Slovenska Bistrica 0 0 1 0 0 0 9 112 12 747
Slovenske Konjice 0 2 0 0 0 0 1 30 4 434
Šentjur pri Celju 1 0 0 0 0 1 3 15 8 261
Škofja Loka 0 5 7 0 0 0 27 150 86 500
Šmarje pri Jelšah 1 1 0 0 1 0 13 64 22 495
Tolmin 0 0 0 1 0 0 4 51 29 344
Trbovlje 3 3 0 0 0 0 0 48 99 575
Trebnje 1 0 0 1 0 0 2 35 2 175
Tržič 0 0 1 0 0 0 3 84 29 377
Velenje 8 1 4 0 0 1 37 213 86 1.338
Vrhnika 3 0 4 1 0 0 10 117 63 304
Zagorje ob Savi 0 1 0 0 0 0 12 150 87 274
Žalec 0 13 0 0 0 1 19 131 35 880

Također pogledajteUredi

NapomeneUredi


ReferenceUredi


Greška kod citiranja: <ref> oznake postoje za grupu pod imenom "lower-alpha", ali nije pronađena pripadajuća <references group="lower-alpha"/> oznaka, ili zatvarajući </ref> nedostaje