Otvori glavni meni

Robert Sean Leonard


Robert Lawrence Leonard, poznatiji kao Robert Sean Leonard, američki je filmski i pozorišni glumac, najpoznatiji po ulogama dr. Jamesa Wilsona u seriji Dr. House i Neila Perryja u filmu Društvo mrtvih pjesnika.

Robert Sean Leonard
Robert Sean Leonard
Rodno ime Robert Lawrence Leonard
Rođenje 28. 2. 1969.
Westwood, New Jersey, SAD
Godine rada 1986 -
Suprug/a Gabriella Salick
Važnije uloge dr. James Wilson (Dr. House)
Neil Perry (Društvo mrtvih pjesnika)
Važniji filmovi i/ili serije Društvo mrtvih pjesnika
Tony nagrade
1 (2001)
nominacije: 1993, 2003.

BiografijaUredi

Odrastao je u Ridgewoodu, gdje je i pohađao srednju školu prije nego je studirao na univerzitetima Fordham i Columbia.[1] Zbog činjenice da postoji još jedan glumac s istim imenom, Leonard je uzeo bratovo ime Sean kao svoje srednje ime na članskoj kartici Udruženja filmskih glumaca.[2]

Dobio je jako pohvalne kritike za ulogu u filmu In the Gloaming (1997), koji je režirao Christopher Reeve. U Entertainment Weekly navedeno je da Leonard "radi prvoklasan posao žonglirajući mješavinom Dannyjevog očajavanja, želje da nekom bude potreban i zajedljive šaljivosti".[3]

Leonard je tri puta nominiran za nagradu Tony (1993, 2001. i 2003), osvojivši je jedino 2001. u kategoriji najboljeg glumca u predstavi za ulogu A. E. Housmana u Izumu ljubavi Toma Stopparda. Godine 1988. također je igrao Romea u drami Romeo i Julija u produkciji Riverside Shakespeare Companyja 1990. i 1991. godine.

Leonard je igrao dr. Jamesa Wilsona, šefa odjela za onkologiju u FOX-ovoj hit-seriji Dr. House.

Leonard je dobar prijatelj s kolegom iz serije Dr. House, Hughom Lauriejem[4], kao i s Ethanom Hawkeom, prijateljem iz djetinjstva i kolegom iz filma Društvo mrtvih pjesnika.[5] S njim i još trojicom kolega (Jamesom Waterstonom, Steveom Zahnom i Frankom Whaleyem) osnovao je pozorišnu kompaniju Malaparte. Oženjen je jahačicom Gabriellom Salick s kojom ima kćerku Eleanor (r. 2009).

FilmografijaUredi

Godina Naslov Uloga Bilješke
1986. The Manhattan Project Max
1988. My Best Friend Is a Vampire Jeremy Capello
1989. Društvo mrtvih pjesnika Neil Perry
1990. Gdin i gđa Bridge Douglas Bridge
1991. Married to It Chuck Bishop
1993 Swing Kids Peter Müller
Puno vike nizašto Claudio
Doba nevinosti Ted Archer
1994. Safe Passage Alfred Singer
1996. Dečki iz susjedstva Barry Klemper TV
Killer: A Journal of Murder Henry Lesser
Volim te, ne volim te anđeo smrti
1997. In the Gloaming Danny TV
1998. Standoff Jamie Doolin
Posljednji dani diska Tom Platt
Ground Control Cruise
2001. Tape Jon Salter
A Glimpse of Hell por. Dan Meyer TV
Driven Demille Bly
Chelsea Walls Terry Olsen
2003. The I Inside Peter Cable
A Painted House Jesse Chandler TV
2004-danas Dr. House dr. James Wilson TV-serija

Nagrade i nominacijeUredi

  Ova sekcija zahtijeva proširenje.

ReferenceUredi

  1. ^ Alvin Klein (5. 1. 1986). "For Stage Novice, 'Acting Is It'". The New York Times.  Provjerite vrijednost datuma kod: |date= (pomoć); postavljeno: 2008.
  2. ^ "Robert Sean Leonard, David Javerbaum, Plus a Look at Fall TV". Playbill. 1. 6. 2008.  Provjerite vrijednost datuma kod: |date= (pomoć)
  3. ^ Tucker, Ken (18. 4. 1997), "Classy comes home", Entertainment Weekly, (375): 53
  4. ^ "The Rod Ryan Show: Intervju s Robertom Seanom Leonardom". Arhivirano s originala, 23 Juli 2011. Pristupljeno 23 Septembar 2010.  Nepoznat parametar |url-status= ignorisan (pomoć); Provjerite vrijednost datuma kod: |archivedate=, |accessdate= (pomoć)
  5. ^ "HALLOWED HALLS: An interview with Chelsea Walls star Robert Sean Leonard". Arhivirano s originala, 5 Juli 2008. Pristupljeno 23 Septembar 2010.  Nepoznat parametar |url-status= ignorisan (pomoć); Provjerite vrijednost datuma kod: |archivedate=, |accessdate= (pomoć)

Vanjski linkoviUredi