Duško Kuliš

jugoslavenski kantautor

Duško Kuliš (rođen 7. februra 1960) jest bosanskohercegovački pjevač narodne muzike, kompozitor i tekstopisac.

Duško Kuliš
Duško Kuliš slika most.JPG
Osnovne informacije
ŽanroviFolk
ZanimanjePjevač, kompozitor, tekstopisac
InstrumentiKlavir, harmonika
Karijera1978–danas
Veb-sajtduskokulis.com

BiografijaUredi

Duško Kuliš je rođen 7. februara 1960. u Kreševu (SR Bosna i Hercegovina, SFRJ). Od starijeg brata nasljeđuje harmoniku, a već u osnovnoj školi svira na priredbama. U osmom razredu osnovne škole svira i svoju prvu Novu godinu u lokalnom hotelu. Pohađa gimnaziju u Kiseljaku, gdje piše pjesme, pjeva i svira klavijature u grupi "Feniksi". U srednjoj školi upoznaje Seju Pitića i zahvaljujući tom prijateljstvu ulazi u svijet narodne pjesme, starogradske i romanse. Završava gimnaziju i upisuje se na Filozofski fakultet u Sarajevu, gdje je studirao germanistiku. Zahvaljući činjenici da je njegov brat Dragan svirao u Narodnom orkestru RT Sarajevo upoznaje ključne ljude kao što su: Blagoje Košanin, Haris Džinović, Vasko Pokrajčić, Mirsad Ibrić, Slobodan Vidović, Omer Pobrić i drugi. Polaže audiciju na RT Sarajevo, te za arhiv snima 20-ak pjesama, među kojima su "Ne klepeći nanulama" i "Još ne sviće rujna zora", dok je klavir svirao Ismet Alajbegović Šerbo.

Ilidža festival je u to vrijeme bio mjera vrijednosti na prostoru bivše Jugoslavije. Duško je kao debitant otpjevao pjesmu "Sreli smo se kad lišće zažuti", te osvojio nagradu za debitanta godine i nagradu stručnog žirija. Sljedeća "Ilidža" je bila presudna. Nastupa sa pjesmom Harisa Džinovića "Ti meni lažeš sve". Duško i pjesma doživljavaju neviđenu popularnost. Zbog tog uspjeha "Jugoton" daje šansu mladom izvođaču za snimanje prvog albuma. Pjesme za taj album pisali su Blagoje Košanin ("Nisu moje godine za tebe"), Haris Džinović ("Ti meni lažeš sve", "Hladno je, ugrij me") i Nusret Radončić. Drugi album obilježava pjesma Blagoja Košanina i Josipa Sliška ("Bez tebe je gorko vino"). Na trećem albumu je najveći hit autorska pjesma "Suzo moja Suzana" a te godine je proglašena i pjesmom godine.

Nakon ovih uspjeha slijedie su koncertne turneje i nastupi po bivšoj Jugoslaviji, a najčešći "cimeri" na turnejama bili su Duško Kuliš i Halid Bešlić. Potvrdu vrijednosti Duška Kuliša i njegovih pjesama dao je tada poznati pjevač narodnih pjesama Toma Zdravković pozvavši ga kao jedinog gosta u svom zadnjem televizijskom show programu.

U godinama poslije rata sa splitskim aranžerom Ivom Lesićem snima album "Imaš li dušu". Pjesma "Još mi nije četrdeseta" koju je napisao noć prije 40-og rođendana postaje veliki hit. Ne mogavši da okupi grupu dobrih muzičara vraća se "Korg" klavijaturi, te obilazi diskoteke i pravi odličan posao sa narodnjacima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i dijaspori. Tu se rodila ideja za snimanje mixeva. Izdavačka kuċa Croatia Records obara sve rekorde prodaje sa Megamix-om, Super megamix-om i Megamix-om 2004. U Zagrebu i okolini u to vrijeme na koncertima Duška Kuliša za manje od pola godine broj posjetilaca bio je veći od 50.000. Na koncertu u Splitu bilo je više od 15 000 posjetilaca. U vremenu koje slijedi objavljeni su albumi "Otkopčano-zakopčano" te "Eto pitaj pola grada" u izdanju Croatia Recordsa. Naredno razdoblje karijere vezano je uz intenzivan autorski rad, gdje se Duško kao tekstopisac i kompozitor približava brojci od oko 200 objavljenih autorskih pjesama, što svojih što za druge izvođače. Tu se rađa i ideja o osnivanju vlastite muzičke produkcije "Du Dubaja". U proteklih desetak godina objavio je tri autorska albuma u izdanju Bn Music-a i to "Nije srce na prodaju", "Na Dunavu" te posljednji "Moja jesen i njeno proljeće".

DiskografijaUredi

 
Kuliš 2009.

Studijski albumiUredi

  • 1983. Nisu moje godine za tebe
  • 1985. Priđi mi bliže
  • 1987. Nemirna ljubav
  • 1988. Kako ću bez tebe
  • 1990. Ako jednom poželiš da odeš
  • 1993. Kaži nebo
  • 1994. Ne zovi me u zoru
  • 1996. Ne palite zamnom svijeću
  • 1999. Imaš li dušu
  • 2000. Megamix
  • 2001. Super Megamix
  • 2002. Umri muški
  • 2004. Megamix 2004
  • 2005. Otkopčano-zakopčano
  • 2008. Eto pitaj pola grada
  • 2009. Nije srce na prodaju
  • 2013. Na Dunavu
  • 2018. Moja jesen i njeno proljeće

Vanjski linkoviUredi