Nedžad Murić (rođen 1977. u Rožaju)[4], poznatiji kao Neno Murić je crnogorski pjevač pop muzike[1]. Popularnost je stekao objavom 2 studijska albuma: Nedostaješ mi ti i Budan sam, te hit pjesmom Stope da ti ljubim, čiji autor je bio Hari Varešanović, te ostalih pjesama kao što su Baraba mekog srca[4], Boli duša, Ti si ono najbolje i Ukrao sam je. Dobitnik je mnogobrojnih muzičkih nagrada i priznanja.[1]

Neno Murić
Osnovne informacije
Ime po rođenjuNedžad Murić[1][2]
PseudonimiNeno Murić
Rođenje1977[1]
Rožaje, SFR Jugoslavija[1]
PorijekloCrna Gora[1]
Žanrovi
ZanimanjePjevač
Karijera2005–sada[1]
IzdavačiGold Music, BHRT, Grand produkcija[1][3]
Povezani umjetniciHari Varešanović, Brano Likić, Fahrudin Pecikoza, Alen Slavica, Orče Zafirovski, Nikša Bratoš, Samir Mujagić, Džejla Ramović

Biografija uredi

Neno Murić je rođen 1977. godine u Rožaju u Crnoj Gori. Muzikom se bavi od svoje osme godine. Često je osvajao nagrade na dječijim festivala. Neno ima brata blizanca koji također pjeva.[5] Neno je planirao da upiše studij prava, međutim, ljubav prema muzici ga je motivisala da se bavi muzikom i pjevanjem. Početkom 1999. godine, dolazi u Sarajevo da studira, gdje ostaje da živi[4] i nakon završetka studija.[1] Po zanimanju je profesor historije[2].

Karijera uredi

Svoju profesionalnu muzičku karijeru započinje 2005. godine kada kreće profesionalno da se bavi muzikom. Nekoliko godina za redom učestvovao je na festivalskim takmičenjima, poput Ohrid festa na kojem je često osvajao nagrade, kao i međunarodne festivale u Bugarskoj i Turskoj. U tom periodu nastaje pjesma Stope da ti ljubim koju za njega komponuju Hari Varešanović i Fahrudin Pecikoza. Neno Murić spada u klubske pjevače, i njegove nastupe prati bend pod nazivom Rock trajanja[6] sa kojim je nastupao na svojim solističkim koncertima. Neno kombinuje pop, folk i reggaeton sa etno-folk balkanskim zvukom, te često pjeva balade.[1]

Album Budan sam (2005.) uredi

Prvi studijski album objavljuje 1. januara 2005. godine i nosi naziv Budan sam[7]. Na albumu se nalazi ukupno 10 pjesama i objavljuje ga pod izdavačkom kućom Gold Music iz Srbije. Izdvajaju se pjesme Magija, Djevojka mog druga, Matura, te Dosta je. Na albumu se nalaze i dvije live verzije za pjesme Djevojka mog druga i Dosta je.

Album Nedostaješ mi ti (2012.) uredi

Drugi album nosi naziv Nedostaješ mi ti objavljen je 25. maja 2012. godine u produkciji BHRT-a na kojem se nalazi 10 pjesama[8] čiji su autori bili bosanskohercegovački i regionalni tekstopisci, kompozitori i aranžeri kao što su Hari Mata Hari, Alen Slavica, Brano Likić, Fahrudin Pecikoza, Orče Zafirovski, Nikša Bratoš, Samir Mujagić. Zaštitni znak ovog albuma je pjesma Stope da ti ljubim koju su napisali Hari Varešanović i Fahrudin Pecikoza[8]. Naslovnu kompoziciju Nedostaješ mi ti napisao je Alen Slavica, dok je kantautor Brano Likić komponovao dvije kompozicije od kojih jednu Neno izvodi u duetu sa Mirzom Alijagićem, basom sarajevske pop scene i liderom benda Mirzino jato. Jedan od autora na ovom albumu je bio i Neno, i to na pjesmi Zahir.[8][9]

Diskografija uredi

Singlovi uredi

  • „Stope da ti ljubim” - (2005.)
  • „Pustinja” - (2011.)
  • „Uno moja jedina” - (2013.)
  • „Baraba mekog srca” - (2013.)[4]
  • „Nek' je zdravlja i sreće” - (2013.)
  • „Biće moja duet sa grupom” Charter - (2014.)
  • „Bole daljine” - (2015.)
  • „Umirem, a rađam se” - (2016.)
  • „Zauvijek imaš me” - (2016.)
  • „Boli duša” - (2017.)
  • „Mjesec iznad Rožaja” - (2017.)
  • „Nedostaješ mi ti” - (2017.)
  • „Ukrao sam je” - (2017.)[10]
  • „Na tvojoj strani jastuka” - (2018.)
  • „Ti si ono najbolje” - (2018.)[11]
  • „Trag” - (2020.)[12]

Albumi uredi

Video spotovi uredi

  • „Stope da ti ljubim” - (2005.)
  • „Pustinja” - (2011.)
  • „Uno moja jedina” - (2013.)
  • „Baraba mekog srca” - (2013.)[4]
  • „Nek' je zdravlja i sreće” - (2013.)
  • „Biće moja” duet sa grupom Charter - (2014.)
  • „Bole daljine” - (2015.)
  • „Umirem, a rađam se” - (2016.)
  • „Zauvijek imaš me” - (2016.)
  • „Boli duša” - (2017.)
  • „Mjesec iznad Rožaja” - (2017.)
  • „Nedostaješ mi ti” - (2017.)
  • „Ukrao sam je” - (2017.)[10]
  • „Na tvojoj strani jastuka” - (2018.)
  • „Ti si ono najbolje” - (2018.)[11]
  • „Trag” - (2020.)[12]

Reference uredi

  1. ^ a b c d e f g h i j k l "Neno Murić Biography". Genius.com. Genius.com. 7. 4. 2020. Pristupljeno 7. 4. 2020.
  2. ^ a b "Neno Murić: Jedva sam izvukao živu glavu !". Ekskluziva.ba. Ekskluziva.ba. 8. 8. 2013. Pristupljeno 7. 4. 2020.
  3. ^ "Neno Murić se u teretani sprema za gostovanja u Grandu". Genius.com. Estradnjaci.ba. 24. 1. 2020. Arhivirano s originala, 7. 4. 2020. Pristupljeno 7. 4. 2020.
  4. ^ a b c d e "Neno Murić odmara u rodnom gradu: Rožaje je moja oaza mira". Oslobodjenje.ba. Oslobođenje. 26. 6. 2017. Pristupljeno 7. 4. 2020.
  5. ^ "ASinfo INTERVJU: NENO MURIĆ, PJEVAČ". Asinfo.info. Asinfo.info. 8. 8. 2016. Arhivirano s originala, 7. 4. 2020. Pristupljeno 7. 4. 2020.
  6. ^ "ZA GRAD ČELIKA GA VEŽU SAMO LIJEPE USPOMENE: Prvi solistički koncert Nene Murića u Zenici". Expresstabloid.ba. Expresstabloid.ba. 1. 8. 2018. Pristupljeno 7. 4. 2020.
  7. ^ a b "Budan sam". Music.apple.com. Music.apple.com. 2. 11. 2016. Arhivirano s originala, 7. 4. 2020. Pristupljeno 7. 4. 2020.
  8. ^ a b c d "Neno Murić promovisao album "Nedostaješ mi ti"". Klix.ba (1). Klix.ba (1). 25. 5. 2012. Pristupljeno 6. 4. 2020.
  9. ^ a b "Neno Murić". Genius.com. Discogs.com. 7. 12. 2012. Pristupljeno 7. 4. 2020.
  10. ^ a b "ODLIČNI NASTUPI JEDNOG OD NAJBOLJIH KLUPSKIH PJEVAČA: Neno Murić jači i od lavine". Expresstabloid. Expresstabloid. 5. 5. 2018. Pristupljeno 7. 4. 2020.
  11. ^ a b "Neno Murić predstavio spot za pjesmu koja je inspirisana muzikom Tošeta Proeskog". Klix.ba. Klix. 17. 10. 2018. Pristupljeno 7. 4. 2020.
  12. ^ a b "Neno Murić predstavio spot "Trag": Ležanje na mokrom asfaltu koštalo me upale pluća". Klix.ba. Klix.ba. 30. 1. 2020. Pristupljeno 7. 4. 2020.