Otvori glavni meni

Biografija Uredi

Rođena je u Sarajevu, gdje je završila Srednju muzičku školu i diplomirala na Muzičkoj akademiji[3]. Početkom rata u Sarajevu počela je pjevati u horu Crkve presvetog Trojstva u Novom Sarajevu,[3] a gitaru je naučila svirati´u skloništu za vrijeme bombardovanja Sarajeva. Svira klavir i gitaru, djeluje kao pjevačica, kompozitor, aranžer muzike i tekstopisac. U Majinom muzičkom djelovanju postoje dvije faze: pop-rock i fado/sevdah.

KarijeraUredi

Široj javnosti postaje poznata 2003. kao jedna od učesnica muzičkog takmičenja pod nazivom OBN music talents show[4][5]

2006. godine izdaje svoj prvi kantautorski album pod nazivom Začarani krug[6] u izdanju Hayat produkcije. Album Začarani krug osvojio je nagradu Davorin[7] za najbolju žensku interpretaciju.

Nakon albuma izdaje i singlove "Kraj", "Mito bekrijo" i "Ako te nekad ne budem imala".

U oktobru 2011. godine izdaje svoj drugi samostalni album Očekivanja.[8]

FadoUredi

Od 2009. svoje muzičo interesovanje širi na portugalsku fado muziku. U veoma kratkom vremenskom periodu postaje poznata interpretatorka fado muzike na području Balkana.

Tokom 2011. osniva ansambl “Fado verdadeiro” jedini u Bosni i Hercegovini koji svira portugalsku fado muziku. Sa ovom grupom je održala niz koncerata, kao što su, koncert na poznatom festivalu "Baščaršijske noći", te Novogodišnji koncert u Kamernom tetatru 55, koji je prenosila Televizija Bosne i Hercegovine.[9] [10]

2012. snimila je prvi fado u Bosni i Hercegovini pod nazivom "Tudo isto é fado"[11].

2013. odlazi u Portugal gdje i danas živi i djeluje kao pjevačica, autor i tekstopisac.[12]

2015. Snimila prvi fado na bosanskom jeziku "Znam za rijeku".[13] [14]

2017. Izdaje novi album Fado é sorte [15] [16]na kojem spaja Sevdalinku i Fado.

DiskografijaUredi

  • 2006 - Začarani krug CD
  • 2011 - Očekivanja CD
  • 2012 - Expectations CD
  • 2013 - Fado Meu Maja live CD
  • 2017 - Fado é sorte CD[17]

SingloviUredi

  • 2007 - "Mito bekrijo"
  • 2008 - "Kraj"
  • 2009 - "Ako te ne budem imala"
  • 2012 - "Tudo isto é fado"
  • 2013 - "Trago fados nos sentidos"
  • 2015 - "Znam za rijeku"
  • 2016 - "Sou a chuva"[18]
  • 2018 - "Romansa- Uspavanka za dušu"[19]
  • 2018 - "Não há fado sem saudade" [20]

ReferenceUredi

  1. ^ "majamilinkovic". majamilinkovic (jezik: portugalski). Pristupljeno 2018-04-19. 
  2. ^ "Fadista bósnia Maja Milinkovic apresenta novo álbum "Fado é Sorte"". fmsimoes.blogs.sapo.pt (jezik: portugalski). Pristupljeno 2018-04-19. 
  3. ^ a b "Muzička Akademija Univerziteta u Sarajevu". www.mas.unsa.ba (jezik: engleski). Pristupljeno 2018-04-19. 
  4. ^ "Obn Music Talents 2003". World News (jezik: engleski). Pristupljeno 2018-04-19. 
  5. ^ "OBN SuperNov@ Music Talents Show". Klix.ba (jezik: bs-BA). Pristupljeno 2018-04-19. 
  6. ^ "Maja Milinković - Začarani Krug". Discogs (jezik: engleski). Pristupljeno 2018-04-19. 
  7. ^ "Nagrada DAVORIN - 2006 godina". davorin.ba. Pristupljeno 2018-04-19. 
  8. ^ "Video: ˝Očekivanja˝ Maje Milinković". TIP.ba (jezik: bs-BA). Pristupljeno 2018-04-19. 
  9. ^ "Maja Milinković Simoneli i "Fado Verdadeiro" u Kamernom teatru". Klix.ba (jezik: bs-BA). Pristupljeno 2018-04-19. 
  10. ^ "Maja Milinkovic ˝fado I Ja˝ Live Chamber Theatre 55 Part 1". World News (jezik: engleski). Pristupljeno 2018-04-19. 
  11. ^ "VIDEO / Maja Milinković snimila prvi fado singl u BiH". Klix.ba (jezik: bs-BA). Pristupljeno 2018-04-19. 
  12. ^ Faktor.ba. "Maja Milinković-Simonelli karijeru gradi u Portugalu: Na fado albumu i dvije sevdalinke" (jezik: engleski). Pristupljeno 2018-04-19. 
  13. ^ Maja Milinkovic (2015-03-16), Maja Milinković - Znam za rijeku (fado) official video, pristupljeno 2018-04-19 
  14. ^ "Portal do Fado - Maja Milinkovic - Sei de um rio (bósnio)". www.portaldofado.net. Pristupljeno 2018-04-19. 
  15. ^ "Portal do Fado - «Fado é Sorte», novo álbum de Maja, lançado no Museu do Fado". www.portaldofado.net. Pristupljeno 2018-04-19. 
  16. ^ "Maja : Fado É Sorte •" (jezik: pt-PT). 2017-08-17. Pristupljeno 2018-04-19. [mrtav link]
  17. ^ "SevenMuses — Music Books". sevenmuses.pt (jezik: en-US). Pristupljeno 2018-04-19. 
  18. ^ "Portal do Fado - Fadista Maja Milinkovic apresenta o fado Sou a chuva .". www.portaldofado.net. Pristupljeno 2018-04-19. 
  19. ^ "Maja Milinković objavila novu fado pjesmu "Romansa - uspavanka za dušu" (VIDEO)". Klix.ba (jezik: bs-BA). Pristupljeno 2019-01-24. 
  20. ^ "Portal do Fado - A fadista Maja Milinkovic revela um dos temas do seu próximo trabalho". www.portaldofado.net. Pristupljeno 2019-01-24.