Dražen Žanko

Dražen Žanko (rođen 4. decembra 1951) hrvatski je kantautor, pjevač zabavne muzike i kompozitor lakih nota. Najširem je auditoriju slušaoca poznat po brojnim pjesmama izvedenim na Splitskim festivalima od 1980. godine, koje su po mnogo čemu obilježile jedno vrijeme. Najveći dio Žankovih pjesama ima uporište u univerzalnoj ljubavi, ali i u ljubavi prema zavičaju. Rođeni Sinjanin u svojim je pjesmama, koje većinom autorski potpisuje sam, velikima dijelom opjevao svoj rodni kraj, dolinu rijeke Cetine, mediteranski život i ljude toga podneblja.

Dražen Žanko
Rođenje (1951-12-04) 4. decembar 1951 (68 god.)
Sinj, FNRJ
Zanimanje Pjevač, tekstopisac
Karijera 1980–trenutno

Njegove su najpoznatije pjesme: “Od stoljeća sedmog”, “Cetina”, “Oj, joj, vlaju moj”, “Zagora me rodila”, “Kad se čovik ovdi rodi”, “S kolina na kolino”. Svoju muzičku karijeru Dražen Žanko vezao je ne samo uz Splitski festival, nego i uz Festival dalmatinske šansone u Šibeniku. Sa tih festivala valja izdvojiti i pjesme “A bukara kruži”, “Sva nam je ljubav bila uzalud”, “Maslina”, “Suze”, “Piz o jubavi”, “Ne bojim se neverina”, “Ma ne soli more”.

Tokom svoje karijere Dražen Žanko ostvario je i nekoliko uspješnih saradnji u vidu dueta, a među najpopularnije se ubrajaju dueti s Vinkom Cocom, Zoricom Kondža i Vesnom Ivić. Osim toga poznat je kao skladatelj, te tekstopisac mnogih pjesama za druge domaće izvođače poput Tereze Kesovije, Đorđija Peruzovića i druge. Živi u Zagrebu, gdje je otvorio i svoj vlastiti tonski studio.

DiskografijaUredi

  1. Kao na reklami - 1982.
  2. Kamen i more - 1989.
  3. Od stoljeća sedmog - 1992.
  4. Na šentadi pokraj mora - 1992.
  5. Sveta vincenca Fešta u blatu - 1995.
  6. Bijeli božić dolazi - 1996.
  7. Na svom putu - 2006.
  8. U tihu božićnu večer - 2006.

KompilacijeUredi

  1. Domoljubne pjesme - 2002.
  2. Kad se čovik ovdi rodi - 2003.
  3. Zlatna kolekcija - 2008.