Mile Kitić

Milojko Mile Kitić (rođen 1. januara 1952) bivši je jugoslavenski i sadašnji srbijanski pjevač turbo-folk muzike.

Mile Kitić
Mile Kitic.jpg
Kitić (2007)
Osnovne informacije
Ime po rođenju Milojko Kitić
Rođenje (1952-01-01) 1. januar 1952 (68 god.)
Derventa, NR BiH, FNR Jugoslavija
Porijeklo BiH
Žanrovi turbo-folk
Zanimanje pjevač
Instrumenti vokal
Karijera 1974–danas

Muzičku karijeru započeo je singl-albumom iz 1974. Deset godina kasnije, pod okriljem producentske kuće Južni vetar, izdao je album Čaša ljubavi, koji je ostvario nacionalni uspjeh. Naredne godine izdao je još uspješniju ploču, naslova Ja neću ljepšu. Naslovne numere sa oba pomenuta albuma, još uz pjesme "Hej, vi hitri, bijeli dani", "Istinu ti u očima čitam", "Lažu me zelene oči", "Hej, živote, hej, sudbino", "Moj sokole", "Kockar" i druge, najveći su pjevačevi hitovi do izlaska iz Južnog vetra, i obilježili su vrhunac njegove karijere krajem osamdesetih godina prošlog vijeka. Kitić je nastavio da snima i tokom devedesetih, a 1996. ponovio je prethodni uspjeh zahvaljujući pjesmi Kraljica trotoara. Deset godina kasnije doživio je revitalizaciju karijere uz hit Šampanjac, dok je 2015, sa 63 godine života, snimio balkanski hit Kilo dole, kilo gore.

Kitić je dugi niz godina u braku sa Martom Savić, koja se također bavi pjevanjem. Mlada pjevačica Elena Kitić njihova je kćerka. Pjevač je dobitnik mnogobrojnih jugoslavenskih i srbijanskih muzičkih nagrada. Jedan je od rijetkih muških vokala koji je nekoliko puta ponio titulu najtiražnije muzičke zvijezde.

BiografijaUredi

Djetinjstvo i počeciUredi

Mile Kitić je rođen 1. januara 1952. u selu Cerani kod Dervente – u tada šestočlanoj porodici Bože i Zorke Kitić, koji su imali i tri sina i kćerku. Još kao četverogodišnjak, Mile je svirao tamburicu i pjevao kratke pjesme i ritmičke pošalice. Osnovnu školu "Đorđe Panzalović" pohađao je u selu Osinja, gdje je njegov muzički talenat zapazio nastavnik Bogoljub Kaloperović, koji je, kako pjevač danas tvrdi, bio od presudnog značaja za njegov kasnije izabrani životni put. Kaloperović je Miletu prepustio upravljanje školskom muzičkom sekcijom, u okviru koje je Kitić svirao kontrabas za školski tamburaški orkestar. Kitić je kasnije izjavio da su veliki utjecaj na njega imale manifestacije kojima je obilježavan dan škole jer bi tada "osjetio čari javnog nastupa". Mile je 1970. maturirao na saobraćajno-tehničkoj školi u Sarajevu.

Kitić je oduvijek isticao da vlada dobrom fizičkom kondicijom i da ga je inače karakterisao izrazit sportski duh. Kao tinejdžer igrao je fudbal za klub "Unis" iz Vogošće. Igrao je na poziciji polulijevog špica, zahvaljujući kojoj je proglašen za najboljeg strijelca kluba. Sa nepunih 20 godina počeo je da rekreativno igra tenis.

Sa šesnaest godina je pjesmom "U svijetu sam život ostavio" pobijedio na manifestaciji Prvi glas Vogošća. Tada je ujedno i počeo da zarađuje pjevajući na narodnim veseljima. Nakon angažmana u orkestrima Prinčevi i Mlade Sarajlije, 1975. snimio je svoj prvi maksi-singl pod nazivom "Čija si ljubav" / "Ja želim da sam sunce", u studiju Damjana Babića. Sajt Discogs navodi da je Miletov prvi singl zapravo "O, gitaro" iz 1974. Nakon toga uslijedila su još četiri maksi-singla, da bi 1982. pjevač izdao svoj prvi album – Moja slatka mala. Zanimljivo je to da je Miletu za njegov album–prvijenac bosanski pjevač Nazif Gljiva poklonio svoju pjesmu "Ako te budu pitali". Već naredne godine izdao je i drugi album, Jorgovani plavi, ali ni ovaj, kao ni prethodni, nije mu donio estradnu slavu. Uprkos nedostatku hitova, ploča je sporom ali konstantnom prodajom zaradila etiketu platinasta. Kitić je ipak ostvario znatan uspjeh na festivalu Ilidža 1980, gdje je sa pjesmom "Mala iz Novog Pazara" odnio prvu nagradu novinara, drugu nagradu publike i drugu nagradu stručnog žirija.

1984–1986: Prvi uspjesiUredi

Pjevač 1984. ulazi u sastav uspješne muzičke kuće Južni Vetar, pod čijim pokroviteljstvom snima album Čaša ljubavi. Naslovna pjesma gotovo istovremeno postaje jugoslavenski hit, te taj status zadržava i tokom narednih decenija. Manje popularne bile su pjesme "Vrijeme kiša" i "Ne vjeruj u mene". Pjevao je s pjevačima Sinanom Sakićem, Draganom Mirković, Kemalom Malovčićem, Šemsom Suljaković i oni su svi činili čuvenu petorku ansambla Južni vetar.[1][2] Uz Draganu Mirković i Indiru Radić, on je najuspješniji pjevač koji je izašao iz Južnog vetra.

DiskografijaUredi

  • "Moja slatka mala" (1982)
  • "Plavi jorgovani" (1983)
  • "Čaša ljubavi" (1984)
  • "Ja neću ljepšu" (1985)
  • "Kockar" (1986)
  • "Mogao sam biti car" (1987)
  • "Što da ne" (1988)
  • "Osvetnik" (1989)
  • "Stavi karte na sto" (1990)
  • "Gledaj me u oči" (1991)
  • "Ćao, Jelena" (1992)
  • "Vuk samotnjak" (1993)
  • "Moj sokole" (1994)
  • "Okreni jastuk" (1995)
  • "Ratnik za ljubav" (1996)
  • "Ostaj ovde" (1997)
  • "Do sreće daleko, do Boga visoko" (1998)
  • "Tri života" (1999)
  • "Zlato, srebro, dukati" (2000)
  • "Plava ciganka" (2001)
  • "Policijo, oprosti mi" (2002)
  • "Zemljotres" (2004)
  • "Šampanjac" (2005)
  • "Šanker" (2008)
  • "Paklene godine (2011)
  • "Nokaut" (2014)
  • "Mađioničar" (2016)
  • "Kazanova" (2019)

Proširena diskografijaUredi

ČIJA SI LJUBAV:
Album Godina Ansambl
Čija si ljubav 1975 /
Ja želim da sam sunce 1975 /
O ŽENO PROŠLOSTI MOJE:
Album Godina Ansambl
O ženo prošlosti moje 1977 /
Doći će i ljubav prava 1977 /
BRIGU BRINEM:
Album Godina Ansambl
Brigu brinem 1977 /
Ti mi beše sve što sam imao 1977 /
SANJAM LI TO MOŽDA LJUDI:
Album Godina Ansambl
Sanjam li to možda ljudi 1979 /
O, gitaro 1979 /
MALA IZ NOVOG PAZARA:
Album Godina Ansambl
Mala iz Novog Pazara 1980 /
Ljubavi nema više 1980 /
ALDIJANA:
Album Godina Ansambl
Aldijana 1981 /
Dvoje zaljubljenih 1981 /

SpotoviUredi

Spot Godina Režiser
Jorgovani plavi 1983
Lažu me zelene oči 1985
Hej živote, hej sudbino 1986
Mogao sam biti car 1987
Hej živote 1988
Ružni snovi nestanite 1988
Ne pitaj me, zaplakaćeš 1989
Čovječe moj 1990
Ne pitaj za mene 1990
Stavi karte na sto 1990
Srećo što me ostavi 1990
Ostavljaš me neka ti je srećno 1990
Ružna noč i ružan san 1991
Evo,opet stiže car 1991
Gubitnik 1992
Svi smo u životu 1992
Vuk samotnjak 1993
Hiljadu kiša u meni pada 1993
A ti 1994
Moj sokole 1994
Boli me duša za ženom tom 1994
Majko mila, što si me rodila 1995
Kraljica trotoara 1996
Tuđe slađe 1996
Ratnik za ljubav 1996
Ostaj ovde 1997
Nema više, cile Mile 2008 CODE
Šanker 2009 CODE
Dva drugara 2011 CODE
Paklene godine 2012 Vedad Jašarevič
Pukni srce 2012 Vedad Jašarević
Bomba 2012 Vedad Jašarević
Nokaut 2013 Vedad Jašarević
Sve zbog nje 2013 Miraco Video
Erotski dinamit 2013 Vedad Jašarević
Lenka 2013 Goran Šljivić
Što me nisi manje volela 2015 Vedad Jašarević
Nije mi bila namera 2015 Vedad Jašarević
Vrati se patim 2015 Vedad Jašarević
Stari kockar 2015 Vedad Jašarević
Kilo dole kilo gore 2015 Vedad Jašarević
Mađioničar 2015 CODE
Da me je ona volela 2017 David Ljubenović
Macho žena 2018 Dejan Milićević
Aždaja 2018 Dejan Milićević
Oči moje 2018 Dejan Milićević
Kuća kraj puta 2018 Dejan Milićević
Kazanova 2018 Dejan Milićević
Nebeski šetač 2019 Dejan Milićević
Dobre li si (duet sa Galenom) 2019 Georgi Manov
Šot po šot 2019

FestivaliUredi

Ilidža

  • "O ženo prošlosti moje", Ilidža '77
  • "Mala iz Novog Pazara", Ilidža '80
  • "Ako te budu pitali", Ilidža '82
  • "Op kalo, ćuprikalo", Ilidža '82
  • "Jorgovani plavi", Ilidža '83

Također pogledajteUredi

ReferenceUredi

  1. ^ Nezavisne: Na ljeto koncerti sa Južnim vetrom. Pristupljeno 30. 8. 2012.
  2. ^ "TUGA JUŽNOG VETRA Dragana je rekla ovo o Sinanu, Miletu, Kemalu i Šemsi a ONDA JE ZAPLAKALA". srbijadanas.com. Pristupljeno 5. 6. 2018.

Vanjski linkoviUredi