Otvori glavni meni
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
NotCommons-emblem-copyrighted.svg Sporno je da li ovaj članak poštuje autorska prava
u skladu s politikom Wikipedije u vezi s radovima u javnom domenu i GFDL licencom. Za više informacija pogledajte stranicu za razgovor.

Kemal Malovčić (Okreč, 6. august 1946[1]) je bosanskohercegovački pjevač.

Kemal Malovčić
Kemal malovcic.jpg
Rođenje (1946-08-06) 6. august 1946 (73 god.)
Okreč, Bosna i Hercegovina

Biografija

Kemal Malovčić rođen je 6. augusta 1946. godine u Okreču. Svoju karijeru započinje još u mladosti. Kao izvođač narodne muzike jako brzo stiče popularnost i simpatije slušalaca. Pripada grupi bošnjačkih pjevača koja je početkom 80-tih krenula u muzičko osvajanje estradnog neba bivše Jugoslavije.

Već kao maloljetnjik sa nepunih 22 godina snimio je svoju prvu singlicu "Oko Sane" daleke 1968 godine. Veliku podršku na početku karijere je dobijao od svog mlađeg brata Džemala Malovčića, koji ne samo da je pisao muziku i tekstove pjesama za Kemala, nego je i sam bio dobar pjevač i harmonikaš.

Njegovi počeci su mnogo vezani za Sarajevo gdje su nastali njegovi prvi albumi "Oko Sane" (1968.), "Sad kod mene tuga srcem vlada" (1972.), "Senada, Senada" 1973. godine i "Stiglo pismo od rođenog brata" 1974. godine. Najveću slavu je postigao ulaskom u srbijansku folk grupu "Južni Vetar" 1985. godine sa kojima je izdao sedam uspješnih albuma. U ona davna vremena kada su sadašnje generacije "puzale na koljenima", Kemal je napravio "bum" sa svojim pjesmama: "Sine, sine", "Mirsada", "Škorpion sam ja" i druge koje se i danas rado slušaju.

Međutim, najveći uspjeh i kulminacija u karijeri, desio se njegovim dolaskom i sklapanjem saradnje sa "Južnim Vetrom" koja je trajala sedam godina. Da nije pogriješio što je promijenio "jato", te da je učinio ono pravo, godine 1985. opravdava svojim albumom pod nazivom "Okreće se kolo sreće", kojeg je radio sa najpopularnijim kompozitorima tadašnjih vremena: Miodragom M. Ilićem i Pericom Zdravkovićem. Pomenuti album, rasprodat je u zavidnom tiražu od oko 600.000 primjeraka. Udarna numera "Okreće se kolo sreće" postala je hit koja je tada bila na prvim ljestvicama folk barometra. Ništa manje nisu bile slušane ni pjesme: "Pomiluj draga ćerku", "Rekla si mi da ne voliš zimu", "Ne ljuti se što sam opet došo", "Ja nisam srećan čovjek" i druge. Ali samim svojim dolaskom u Južni Vetar bio je bojkotovan sa strane muzičkih kritičara i počašćen je epitetom "hodža", te da pjeva i uci kao hodža. U ono vrijeme boje orijentalnih zvukova na prostorima bivše Jugoslavije nimalo nisu bile poželjne, stoga nije za čuđenje što su ga bojkotovali, ne samo Kemala, već i Južni Vetar. Međutim, publika je prihvatila sve to srcem.

Početkom agresije na njegovu domovinu Bosnu i Hercegovinu, Kemal napušta "Južni Vetar" i priključuje se humanitarnom pokretu BiH estrade za pomoć Bosni i Hercegovini. Održao je nekoliko stotina humanitarnih koncerata za BiH. I tada su snimane lijepe pjesme koje je radio i aranžirao momentalno veoma aktuelni kompozitor Džavid Ljubovci.

Kemal Malovčić živi u Beču, Austriji. Oženjen (supruga Fadila) i ima tri sina (Džanana, Kenana i Adina) i jednu kćerku (Editu).

Diskografija

  • "Oko Sane" (1968)
  • "Sad kod mene tuga srcem vlada" (1972)
  • "Senada, Senada" (1973)
  • "Stiglo pismo od rođenog brata" (1974)
  • "Skitnica" (1975)
  • "Što nam svadbu odgodi" (1976)
  • "Suzana ljubavi" (1977)
  • "Hiljadu poljubaca šaljem ti draga (1978)
  • "Čuvaj draga našu kćerku" (1979)
  • "Gdje si sada Leptirice moja" (1982)
  • "Doviđenja ja nemam strpljenja" (1983)
  • "Škorpijon sam ja" (1984)
  • "Okreće se kolo sreće" (1985) – Južni Vetar
  • "Ko gubi" (1986) – Južni Vetar
  • "Oženi me Babo moj" (1987) – Južni Vetar
  • "Zajedno u život novi" (1988) – Južni Vetar
  • "Prosjak ljubavi" (1989) – Južni Vetar
  • "Caru ide carevo" (1990) – Južni Vetar
  • "Ti si moj 13 broj" (1991) – Južni Vetar
  • "Bujrum" (1993)
  • "Neka paša, neka aga" (1994)
  • "Trn u oku" (1995)
  • "Eh da sam" (1997)
  • "Od toga dana" (1998)
  • "Dlan" (1999)
  • "Kolo sreće se okreće" (2000)
  • "Ranjeno je srce moje" (2001)
  • "Car ljubavi" (2002)
  • "Tek Tek" (2004)
  • "Sretan Put" (2006)
  • "Sikter" (2007)
  • "Deveram" (2009)
  • "Prosili su je" (2011)

Reference