Kerber (grupa)

Kerber je jugoslavenska i srbijanska hard rock grupa osnovana u Nišu 1981.

Kerber
Goran Šepa.jpg
Osnovne informacije
PorijekloSrbija Niš, Srbija
(tada Jugoslavija)
ŽanroviHard rock
Heavy metal
Karijera1981-sada
IzdavačiZKP RTLJ, PGP RTB, PGP RTS, Take It Or Leave It Records, Raglas Records
ČlanoviGoran Šepa
Tomislav Nikolić
Branislav Božinović
Josip Hartl
Zoran Madić
Nebojša Minić
Bivši članoviZoran Žikić
Boban Đorđević
Dragoljub Đuričić
Milorad Džmerković
Branko Isaković
Zoran Stamenković
Saša Vasković
Vladan Stanojević
Goran Đorđević
Nemanja Gušić
Vlada Karadžov

HistorijaUredi

Prvi članovi grupe Kerber bili su Goran Šepa (vokal), Tomislav Nikolić (gitara) i Branislav Božinović (klavijatura), koji su ujedno bili posljednji članovi lokalnog niškog sastava Top. Grupa je ime dobila po Kerberu, troglavom psu iz grčke mitologije koji čuva ulaz u podzemlje, tj. Had. Prve nastupe grupa održava u niškim lokalnim klubovima.

Na Omladinskom festivalu održanom u Subotici 20. maja 1983. grupa osvaja prvo mjesto svojom kompozicijom "Mezimac". Poslije ovog uspjeha grupa objavljuje svoj prvi studijski album pod nazivom Nebo je malo za sve. Grupa 1983. vježba u Manchesteru i surađuje sa britanskom grupom Nightwing. Kerber također zajedno nastupa sa grupama Uriah Heep, Ten Years After. Njihovi koncerti u tadašnje vrijeme su bili karakteristični po Sosi, koji je svirao gitaru u obliku sjekire, a na bini je gutao i bljuvao vatru. Na koncertu u Novom Sadu je bio zahvaćen opekotinama drugog stepena, ali je ipak završio koncert. Nekoliko narednih koncerata je nastupao sa zavojima i maskom pa je prestao izvoditi ove atrakcije. Jednim od najznačajnih koncerata ove grupe smatra se nastup za Dan mladosti u Beogradu kada su nastupali najpoznatiji ex-Yu rock bendovi pred 100.000 gledalaca.

Godine 1985. sastav snima drugi album Ratne igre, te odlazi ponovno nastupati po Velikoj Britaniji, grupa je nastupala u dvorani "Warehouse" u Liverpoolu. Grupu kasnije napušta Zoran Žikić, ali pojačavaju je Boban Đorđević i kasnije Dragoljub Đuričić. Naredne godine grupa je dobila nagradu "Oskar popularnosti" od izdavačke kuće RTV Ljubljana. Album Ratne igre biva okrunjen zlatnom pločom. Iste godine grupa je snimila svoj treći album Seobe, te nastupala širom bivše Jugoslavije. Album Ljudi i bogovi izlazi 1988, kada grupu napušta Sosa, jedan od njenih najpoznatijih članova, a grupa dobija novog člana, basista Branka Isakovića. Krajem godine grupa je snimila svoj prvi živi album, 121288.

Godine 1990. izlazi novi album Peta strana sveta. Dvije godine kasnije grupu napušta Branko Isaković, te grupa prestaje s aktivnim radom. Godine 1994. novi članovi grupe postali su Saša Vasković, Vladan Stanojević i Goran Đorđević, te grupa opet počinje s radom. Povodom 30 godina postojanja grupa je napravila miniturneju, obilježavajući svoj rođendan u Novom Sadu, Nišu i Beogradu.[1]

DiskografijaUredi

Studijski albumiUredi

  • Nebo je malo za sve (1983, ZKP RTLJ)
  • Ratne igre (1985, ZKP RTLJ)
  • Seobe (1986, PGP RTB)
  • Ljudi i bogovi (1988, PGP RTB)
  • Peta strana sveta (1990, PGP RTB)
  • Zapis (1996, PGP RTS)

Živi albumiUredi

  • 121288 (1989, PGP RTB)
  • Unplugged (1999, PGP RTS)

KompilacijeUredi

  • Antologija 1983 - 1998 I (1998, PGP RTS)
  • Antologija 1983 - 1998 II (1998, PGP RTS)

Box setUredi

  • Sabrana dela (2009, PGP RTS)

ReferenceUredi