EMI Group Limited (još poznata pod imenima EMI Music ili skraćeno EMI) je bivša britanska diskografska kuća sa sjedištem u Londonu. Bila je jedna od najvećih poslovnih grupacija i diskografskih kuća. Dio je "velike četvorke" u muzičkoj industriji. EMI Group je imala mnogo podružnica, od kojih je najpoznatija EMI Music Publishing sa sjedištem u New Yorku. Kompanija je jedno vrijeme bila u vlasništvu FTSE 100 Indexa, ali kasnije ih je preuzela kompanija Terra Firma Capital Partners. EMI je bila članica RIAA & IFPI.

EMI
Vrsta Privatna kompanija
Industrija Muzička
Osnovano 1931.
Osnivač(i) Werner von Siemens
Sjedište Ujedinjeno Kraljevstvo London, UK
Ključne osobe Roger Faxon, izvršni direktor
Shane Naughton, CFO
Elio Leoni-Sceti
Proizvodi Diskografska izdanja
Prihod £1.072 milijarde (2009.)
Vlasnik Terra Firma Capital Partners (august 2007 - februar 2011)
Citigroup
(februar 2011 - septembar 2012)
Universal Music Group (2011–)
Sony/ATV Music Publishing (2011–)
Zaposleni 5.500 (januar 2008. godina)
Veb-sajt http://www.emimusic.com/

HistorijaUredi

 
Zgrada EMI-a u London

EMI (Electric and Musical Industries) Ltd je osnovana marta 1931. godine, spajanjem Columbia Graphophone Company i Gramophone Company, sa His Master's Voice. Novo osnovana kompanija se kasnije specijalizirala u području muzičke industrije, tačnije u diskografiji.

Također pogledajteUredi

Vanjski linkoviUredi