Brkovi (muzička grupa)

hrvatska muzička grupa

Brkovi su hrvatski turbofolk-punk rock bend iz Zagreba. Udaljene žanrove su spojili u melodioznu cjelinu. Od turbofolka koriste emotivne stihove spojene sa žestinom punk rocka i težinom heavy metala.

Brkovi
PorijekloZagreb, Hrvatska
Žanrovipunck rock
turbofolk
Karijera2004-sada
Veb-sajtwww.brkovi.com
ČlanoviShamso 69 (vokal)
Sepra (gitara)
Žorž (gitara)
Tomac (bas-gitara)
Šarac (bubnjevi)
Bivši članoviGiga (vokal)

Albume objavljuju samostalno, bez posredništva diskografske kuće. Smatraju kako im izdavačka kuća za promociju albuma uopće nije potrebna, već sav posao oko cjelokupne organizacije obavljaju sami.[1] Kao razloge navode prisutnost interneta kao i činjenicu da ako bi potpisali ugovor s izdavačkom kućom ne bi mogli nuditi albume za besplatno preuzimanje, što žele raditi.[2] Svi njihovi albumi u potpunosti se mogu preuzeti u mp3 formatu na njihovoj službenoj web stranici (ili se kupiti u web shopu). Albume prave u standardnom CD obliku koje distribuiraju na nastupima. Po svojim ostalim osobinama Brkovi su pravi punk rock bend. Umjesto pravih imena predstavljaju se nadimcima, albume nude besplatno, tekstovi pjesama su uvredljivi i seksistički. Ovaj bend je uobičajenu društvenu i političku tematiku punka zamijenio ljubavnim tekstovima tipičnima za turbofolk i zabavnu muziku. Sadašnji pjevač Shamso 69 dolazi u bend 2007 kada je zamijenio prvog pjevača.[1] Shamso 69 je autor i većine tekstova.

Muziku kakvu sviraju Brkovi i prije su svirali mahom bosanskohercegovački bendovi kao što su Vatreni poljubac i Nervozni poštar. Do sada su objavili četiri studijska albuma: punkfolkwelness, Društvo brkatih mladića, Balkanski Esperanto i Pizda materina te album Brkati gosti na kojem razni bendovi (Atheist Rap, S.A.R.S., Postolar Tripper, Kiša metaka, Motus, ST!llness, Mašinko i dr.) sviraju obrade njihovih pjesama.

DiskografijaUredi

Studijski albumi
  • punkfolkwellness (2009)
  • Društvo brkatih mladića (2010)
  • Torzo Dade Topića (2016)
  • Hormon sreće (2018)
  • Balkanski Esperanto (2012)
  • Brkati gosti (2013)
  • Pizda materina (2014)
  • Torzo Dade Topića (2016)
  • Hormon sreće (2018)
  • Brkovi su da se vole (2020)
  • Live in Mocvara/Uzivo u Ksetu (2007)

ReferenceUredi

  1. ^ a b Behind the veil.com Archived 2015-03-20 na Wayback Machine intervju, Shamso 69
  2. ^ Youtube.com intervju za radio Studentski centar, Tomac i Shamso 69

Vanjski linkoviUredi