Zijah Sokolović

bosanskohercegovački glumac i redatelj

Zijah Sokolović, rođen 22. decembra 1950. u Sarajevu, je bosanskohercegovački glumac i režiser.

Zijah Sokolović u monodrami Cabares Cabarei

Tekst Glumac je, glumac je glumac je preveden na nekoliko jezika i igrao je u dvadeset zemalja svijeta. Pored monodrama, uloga u televizijskim serijama i igranim filmovima Zijah Sokolović nastupa u sarajevskom Kamernom teatru 55 osamdesetih godina prošlog vijeka. U posljednjih osam godina Sokolović živi, glumi i režira u Austriji i Sloveniji. Direktor je dječijeg pozorišta Theaterland u Salzburgu, profesor na katedri za glumu Bruckner Konservatoriuma u Linzu, umjetnički direktor pozorišnog festivala Dežela gledališća u Ljubljani i umjetnički vođa projekta Dramatično društvo.

FilmografijaUredi

FilmoviUredi

  • Ostavljeni (2010)
  • Balkanski sindrom (2007) (u produkciji)
  • Put lubenica (2006) (u produkciji)
  • Otac (2005)
  • Konjanik (2003)
  • Ledina (2003)
  • Remake (2003)
  • Bella Block - Im Namen der Ehre (2002)
  • Barabe! (2001)
  • Outsider (1997)
  • Gluvi barut (1990)
  • Karneval, anđeo i prah (1990)
  • Čovjek koji je znao gdje je sjever a gdje jug (1989)
  • Sile u vazduhu (1989)
  • Inat (1988)
  • Zaboravljeni (1988)
  • Hudodelci (1987)
  • Poslednji skretničar uzanog koloseka (1986)
  • Razgovori stari (1986)
  • Prokleta avlija (1984)
  • Pismo - Glava (1983)
  • Igmanski marš (1983)
  • Zadah tijela (1983)
  • Dvije polovine srca (1982)
  • Miris dunja (1982)
  • Samo jednom se ljubi (1981)
  • Zajedno (1981)
  • Bife 'Titanik' (1979)
  • Doktor Mladen (1975)

TV serijeUredi

  • "Ljubav, navika, panika" (2005)
  • "Praonica" (2005)
  • "A sada Zijah" (2004)
  • "Memoari porodice Milić" (1990)
  • "Zaboravljeni" (1990)
  • "Večernja zvona" (1988)
  • "Zagrljaj" (1988)
  • "Štefica Cvek u raljama života" (1984)
  • "Karađoz" (1970)

NagradeUredi

Vanjski linkoviUredi



  Nedovršeni članak Zijah Sokolović koji govori o bosanskohercegovačkim biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.