UB40 je ime britanske rege muzičke grupe. Osnovani su 1978. godine u Birminghamu, Engleska. Najveće uspjehe postizali su 80-tih godina 20. stoljeća hitovima poput Red Red Wine, Kingston Town, i obradama Can't Help Falling in Love i I Got You Babe.

Grupa UB40


FormacijaUredi

UB40 su 1978. osnovali braća Ali Campbell (pravo ime Alistar Campbell, rođen 15. februara 1959. godine) i Robin Campbell, sinovi škotskog folk pjevača Iana Campbella. Prve muzičke instrumente su kupili novcem koji je Ali Campbell dobio u svađi u baru tokom proslave svog 17. rođendana. Ime UB40 nastalo je tako da su prepravili šifru obrasca za nezaposlene Department of Unemployment u Engleskoj u Unemployed Benefits form 40.

1980. godine kada je grupa Pretenders radila turneju u Engleskoj, članovi UB40 primijetili su vokalisticu i ritam gitaristicu Chrissie Hynde u kafiću. Iste godine Pretenders i UB40 kreću na zajedničku turneju i UB40 objavljuje debi album "Signing Off". 1986. godine Pretenders i UB40 su udružili snage i u studiju i obradili pjesmu "I Got You Babe" iz 1966. godine koju u originalu izvode Sonny & Cher, i s njom postigli veliki komercijalni uspjeh.

UB40 su jedan od rijetkih bendova koji još uvijek nastupaju u originalnoj postavi.

ČlanoviUredi

Originalni rasporedUredi

  • Ali Campbell-glavni vokal, gitara
  • Robin Campbell-solo gitara, vokal
  • Astro-prateći vokal
  • Jimmy "James" Brown-bubnjevi
  • Earl Falcomor-bas-gitara
  • Norman Hassan-trompeta, trombon
  • Brian Travers-saksofon
  • Michael "Mickey" Virtue-klavijature, programiranje

Gostujući članoviUredi

  • Patrick i Henry Teyne-trombon (1983-1984)
  • Martin Meridith-saksofon (1997-1999)
  • Laurannce Parry-trompeta i trombon (1995-1999)

DiskografijaUredi

Studijski albumiUredi

  • Signing Off (1980)
  • Present Arms (1981)
  • UB44 (1982)
  • Labour of Love (1983)
  • Geoffery Morgan (1984)
  • Baggariddim (1985)
  • Rat in the Kitchen (1986)
  • UB40 (1988)
  • Labour of Love II (1989)
  • Promises and Lies (1993)
  • Guns in the Ghetto (1997)
  • Labour of Love III (1998)
  • Cover Up (2001)
  • Homegrown (2003)
  • Who You Fighting For? (2005)
  • TwentyFourSeven (2008)
  • Labour of Love IV (2010)
  • Getting Over the Storm (2013)
  • For the Many (2019)

Koncertni albumiUredi

  • UB40 LIVE (1983)
  • UB40 CCCP-Live in Moscow (1987)
  • Live in Amsterdam (2007)

Kolekcije i antologijeUredi

  • The Best of UB40 Vol. 1 (1987)
  • The Best of UB40 Vol. 2 (1995)
  • Anthology CD 2000