Sonic Youth

Noise rock grupa Sonic Youth je bila američka grupa. Osnovana je 1983. u New Yorku. Osnovali su je pjevač/gitarist Thurston Moore, gitarist Lee Ranaldo i basista Kim Gordon. Grupa je mjenjala mnogo bubnjara da bi najduže ostao Steve Shelley koji se pridružio grupi 1986.

Sonic Youth
PorijekloNew York, SAD
ŽanroviNoise rock
Karijera1983-2011
IzdavačiBlast First, SST, DGC
ČlanoviThurston Moore
Lee Ranaldo
Kim Gordon
Steve Shelley
Bivši članoviBob Bert
Jim O'Rourke
Sonic Youth 2011

Članovi grupeUredi

Bivši članoviUredi

DiskografijaUredi

EPiUredi

  • Sonic Youth (1982)
  • Kill Yr. Idols (1983)
  • Master-Dik (1988)
  • Whores Moaning (1993)
  • TV Shit (1993)
  • Silver Session for Jason Knuth (1998)
  • In the Fishtank 9 (2001)
  • Kali Yug Express (2002)
  • Sensational Fix (2009)

Kompilacijski albumiUredi

  • Sonic Death (1984)
  • Screaming Fields of Sonic Love (1995)
  • Made in USA (1986, 1995)
  • The Destroyed Room: B-Sides and Rarities (2006)
  • Hits Are For Squares (2008)

Vanjski linkoviUredi