Safet Pašalić

Bosanskohercegovački glumac

Safet Pašalić (14. august 1907, Brčko - 15. august 1987, Sarajevo) je bio bosanskohercegovački glumac.

Glumačku karijeru započeo u Putujućoj trupi Miše Miloševića. Bio član pozorišta u Banjoj Luci, Skoplju, Sarajevu. Prvi je direktor mostarskog Narodnog pozorišta i tu funkciju je obavljao od 12. jula 1949. - 01. februara 1952. godine kada odlazi u Sarajevo.

FilmografijaUredi

  • 1975 - Sarajevski atentat (Kabiljo)
  • 1974 - Derviš i smrt
  • 1973 - Pjegava djevojka
  • 1969 - To
  • 1955 - Hanka (Propali Beg)
  • 1954 - Stojan Mutikaša (Mula Jusuf)

NagradeUredi

NagradeUredi

Vanjski linkoviUredi


  Nedovršeni članak Safet Pašalić koji govori o bosanskohercegovačkim biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.