Otvori glavni meni
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)

Leslie Nielsen (11. februar 1926 – 28. novembar 2010) bio je američko-kanadski glumac i komičar. Najpoznatiji je po ulogama Franka Drebina u komedijskoj trilogiji Goli pištolj.

Leslie Nielsen
Leslie Nielsen
Rodno ime Leslie William Nielsen
Rođenje 11. februar 1926
Regina, Saskatchewan, Kanada
Smrt 28. novembar 2010(2010-11-28) (84 god.)
Fort Lauderdale, Florida, SAD
Godine rada 1948–2010.
Suprug/a
  • Monica Boyer (1950–1956)
  • Alisande Ullman (1958–1973)
  • Brooks Oliver (1981–1983)
  • Barbaree Earl (2001–2010)

Filmografija (dio)Uredi

  • 1956: Zabranjena planeta (Forbidden Planet)
  • 1956: Ransom!
  • 1958: Ovčar (The Sheepman)
  • 1966: Beau Geste
  • 1971: Dama na čekanju (Lady in Waiting)
  • 1972: M*A*S*H (serija) (The Ringbanger)
  • 1972: Poseidonova avantura (The Poseidon Adventure)
  • 1977: The Kentucky Fried Movie
  • 1980: Ima li pilota u avionu (Airplane!)
  • 1980: Matura (Prom Night)
  • 1982: Creepshow
  • 1982: Police Squad!
  • 1986: Soul Man
  • 1987: Nuts
  • 1988: Goli pištolj (Naked Gun)
  • 1990: Repossessed
  • 1991: Goli pištolj 2½ (Naked Gun 2½ – The Smell of Fear)
  • 1994: S.P.Q.R. 2000 e 1/2 anni fa
  • 1994: Goli pištolj 33⅓ (Naked Gun 33⅓ – The Final Insult)
  • 1995: Dracula – Dead and Loving It
  • 1996: Špijuniraj muški (Spy Hard)
  • 1997: Mr. Magoo
  • 1998: Wrongfully Accused
  • 1998: Family Plan
  • 2000: Santa Who?
  • 2000: 2001: A Space Travesty
  • 2001: Camouflage
  • 2003: Scary Movie 3
  • 2006: Scary Movie 4
  • 2008: Superhero Movie
  • 2009: Stan Helsing