Otvori glavni meni

William Archibald „Bill“ Paxton (* 17. maj 1955 u Fort Worth, Texas; 25. februar 2017 in Los Angelesu, Kalifornija) je bio američki

Bill Paxton
Bill Paxton 2014.jpg
Izvorno ime William Archibald Paxton
Izgovor Vilijam Arčibald Pekston
Rođenje (1955-05-17) 17. maj 1955.
Forth Worth, SAD
Smrt 25. februar 2017(2017-02-25) (61 god.)
Los Angeles, SAD
Mjesto počivanja Forest Lawn Memorial Park
Nacionalnost Amerikanac
Značajna djela Terminator, Aliens (1986)
Supružnik/ci Louise Newbury (1987-2017)

glumac i režiser.

BiografijaUredi

Rođen je u Fort Vortu (Fort Worth) kao sin od Mary Lou (djevojačko Gray) i John Lane Paxton. Sa 18 godina seli se u Los Anđeles (Los Angeles) gdje radi kao dekorater i pomoćnik za kulise. U 1975. pojavljuje se prvi put pred kamerom u filmu Crazy Mama u režiji Jonathana Demme. Cameron ga angažuje 1981. kao radnika kulise za film Galaxy of Terror. Nakon što ga je više škola filmografije odbilo počinje da se bavi glumom. U to vrijeme igra sporedne uloge u filmovima Stripes i Weird Science. Seli se u Njujork (New York) gdje će studirati glumu u glumačkoj školi Stela Adler. Za vrijeme studija radio je neke manje poznate produkcije za televizijske kuće, a pisao je i snimao nekoliko kratkometražnih filmova. U 1984. nastupa kao pjevač New Wave benda Martini Ranch, gjde objavljuje jedan album i dvije singlice. Iste godine nastupa u sporednoj ulogi (glumi pankera) u filmu Terminator. Zahvaljujući poznanstvu i prijateljstvu s Džejmsom Kameronom (James Cameron) dobija ulogu kao vojnik Hudson u filmu Aliens (1986). Prvi značajan korak pravi s filmom One False Move. U filmu True Lies glumi vještog prodavača automobila, 1995. pojavljuje se kao astronaut u filmu Apollo 13 gdje su igrali Tom Hanks i Kevin Bacon. U režiji Jan de Bonta glumi, zajedno sa Helen Hunt, u filmu Twister. U filmu Titanic (u režiji Kamerona) glumi Broka Loveta (Brock Lovett). Ovu ulogu je dobio jer je predviđeni glumac otkazao, dok Paxton nije ni uspio pročitati scenario. Od 1997. radi ponovo kao producent u filmu Traveller i režiser: Frailty, The Greatest Game Ever Played. Kevin Costner je pored njega bio nominovan za Emija u miniseriji Hatfields & McCoys. Sa Kelly Rowan bio je oženjen od 1979-1980 s kojom nije imao djece. Od 1987 do svoje smrti 2017 bio je oženjen sa Luizom Njuburi (Louise Newbury) s kojom je imao dvoje djece. Živjeli su u Ojai (Kalifornija). Bill Paxton je umro 25. februara 2017 od moždanog udara. Preminuo je u bolnici Cedars-Sinai Medical Center (Los Angeles) gdje je su mu operisani srce i žila kucavica. Njegov grob se nalazi u Forest Lawn Memorial Park u Holivudu.

FilmografijaUredi

  • Crazy Mama (1975) kao John (nije spomenut u odjavnoj špici)
  • Fish Heads (1980) glavni glumac (nije spomenut u odjavnoj špici)
  • The Six O’Clock Follies (1980, serija)
  • Stripes (1981) kao vojnik
  • Great Day (1983) kao Rudy
  • Taking Tiger Mountain (1983) kao Billy Hampton
  • The Lords of Discipline (1983)
  • Night Warning (1983)
  • Deadly Lessons (1983)
  • Mortuary (1983)
  • 1984: Pat BenatarShadows of the Night (muzički spot) kao radiospiker
  • Streets of Fire (1984) kao konobar Clyde
  • Impulse (1984) kao Eddie
  • Terminator (1984) kao vođa grupe pankera
  • The Atlanta Child Murders (1985, serija) kao Campbell
  • Weird Science (1985)
  • Commando (1985) kao oficir za vezu
  • An Early Frost (1985) kao Bob Maracek
  • Riding Fast (1986)
  • Aliens (1986) kao vojnik Hudson
  • Fresno (1986, serija)
  • Miami Vice (1986, serija, epizoda Streetvise) kao Vic Romano
  • The Hitchhiker (1987, serija, epizoda Made for Each Other) kao Trout
  • Near Dark (1987) kao Severen
  • New OrderTouched by the Hand of God (1987, muzički spot)
  • Martini RanchReach (1988, muzički spot)
  • Pass the Ammo (1988)
  • Slipstream (1989) kao Matt Owens
  • Next of Kin (1989)
  • Back to Back (1990)
  • Brain Dead (1990)
  • The Last of the Finest (1990)
  • Navy Seals (1990) kao Dane
  • Predator 2 (1990) kao detektiv Jerry Lambert
  • Dr. Demento 20th Anniversary Collection (1991, kratkometražni film)
  • The Dark Backward (1991)
  • One False Move (1992)
  • The Vagrant (1992)
  • Trespass (1992)
  • Future Shock (1993)
  • Indian Summer (1993)
  • Boxing Helena (1993)
  • Tales from the Crypt, (1993, serija, epizoda People Who Live in Brass Hearses) kao Billy DeLuca
  • Monolith (1993)
  • Tombstone (1993) kao Morgan Earp
  • Frank & Jesse (1994)
  • True Lies (1994) kao Simon
  • Apollo 13 (1995) kao Fred Haise
  • The Last Supper (1995) kao Zachary Cody
  • Twister (1996) kao Bill Harding
  • The Evening Star (1996)
  • Traveller (1997)
  • Titanic (1997) kao Brock Lovett
  • A Bright Shining Lie (1998)
  • A Simple Plan (1998)
  • Mighty Joe Young (1998)
  • U-571 (2000) narednik Mike Dahlgren
  • Vertical Limit (2000) kao Elliot Vaughn
  • Frailty (2001)
  • Spy Kids 2: Island of Lost Dreams (2002)
  • Resistance (2003)
  • Ghosts of the Abyss (2003, dokumentarni film)
  • Spy Kids 3-D: Game Over (2003)
  • Club Dread (2003)
  • Thunderbirds (2004) kao Jeff Tracy
  • Haven (2004)
  • The Greatest Game Ever Played (2005) režiser
  • Big Love (2006-2009, serija od 53 epizode) kao Bill Henrickson
  • The Good Life (2007)
  • Haywire (2011)
  • Hatfields & McCoys (2012, serija)
  • The Colony (2013) kao Mason
  • 2 Guns (2013) kao Earl
  • Million Dollar Arm (2014) kao Tom House
  • Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. (2006, serija od 6 epizoda)
  • Edge of Tomorrow (2014) kao poručnik Farell
  • Nightcrawler (2014) kao Joe Loder
  • Texas Rising (2015, serija od 5 epizoda) kao Sam Houston
  • The Gamechangers (2015) kao Jack Thompson
  • Term Life (2016) kao Joe Keenan
  • Mean Dreams (2016) kao Wayne Caraway
  • The Circle (2017) kao Vinnie
  • Training Day (2017, serija od 13 epizoda) kao detektiv Frank Rourke

Vanjski linkoviUredi