Otvori glavni meni

Željko Bebek

bosanskohercegovački pjevač rock i pop-muzike
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Željko Bebek je (Sarajevo, 16. decembar 1945[1] -) bosanskohercegovački pjevač rock i pop muzike. Pjevao je u grupi Kodeksi 1960-ih i 70-ih, jednom od poznatijih sarajevskih sastava tog vremena, prije nego je stupio u sastav Bijelo dugme početkom 70-ih godina. Nekoliko godina nakon osnivanja Bijelog dugmeta napušta grupu i nastavlja raditi kao solo pjevač. Krajem 80-ih i početkom 90-ih izdaje i nekoliko solo albuma. Bebek se smatra jednim od najboljih pjevača na ovim prostorima. Zadnji album koji je izdao je Ono Nešto Naše (2017) , nakon Kad poljubac pomiješaš sa vinom (2012.).Bebek je aktivan na koncertnim nastupima.

Željko Bebek
Željko Bebek.jpg
Željko Bebek na koncertu 2009.
Osnovne informacije
Ime po rođenju Želimir Bebek
Rođenje (1945-12-16) 16. decembar 1945 (73 god.)
Sarajevo, FNRJ
Žanrovi pop-rock, rock
Zanimanje pjevač
Instrumenti gitara, bas, mandolina
Karijera 1965–sada
Izdavači Croatia Records, Taped Pictures

Privatni životUredi

Sada je trećem braku sa Ružicom, a iza sebe ima dva propala braka, prvi sa Spomenkom i drugi sa Sandrom. Ima četvero djece: Silviju, Biancu, Zvonimira i Katarinu. U zagrebačkoj Dubravi je posjedovao kafić po imenu "Tajna veza" (ime kao asocijacija na hit Bijelog dugmeta). Živi u Zagrebu.

DiskografijaUredi

Solo albumiUredi

  • Skoro da smo isti (1978)
  • Mene tjera neki vrag (1985)
  • Armija B (1985)
  • Niko više ne sanja (1989)
  • Pjevaj moj narode (1989)
  • ...Karmin, pjesma i rakija (1990)
  • ...A svemir miruje (1992)
  • Sarajevo (In The Ghetto) (1993) Single
  • Gori svijet...Ti Ćeš Ga Ugasiti (1994)
  • Puca mi u glavi (1995)
  • S tobom i bez tebe (1999)
  • Ošini po prašini (2000)
  • Kad poljubac pomiješaš sa vinom (2012)
  • Ono nešto naše (2017)

Albumi s grupom Bijelo DugmeUredi

ReferenceUredi

Vanjski linkoviUredi