Otvori glavni meni
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

The Who je rock-grupa osnovana 1964. u Londonu. Osnovali su je Rodger Daltrey, Pete Townshend, John Enthwhistle, a kasnije im se pridružio Keith Moon.

The Who
The Who 2007 -2-.JPG
Osnovne informacije
Porijeklo Engleska
Žanrovi Rock, hard rock, power pop
Karijera 1964–1983; 1989; 1996–trenutno
Veb-sajt www.thewho.com
Članovi Rodger Daltrey
Pete Townshend
Bivši članovi John Enthwhistle
Keith Moon
Kenney Jones

Grupa je osnivač nove muzičke forme – rock-opere. Townshend je 1969. napisao jednu od najupečatljivijih rock-opera, koja je promijenila smisao tog načina muzičkog izražavanja. Rock-opera Tommy ostat će upamćena kao najkompletnija i najbolja rock-opera do danas.[potreban citat]

DiskografijaUredi

  • My Generation (1965)
  • A Quick One (1966)
  • The Who Sell Out (1967)
  • Tommy (1969)
  • Live at Leeds (1970)
  • Who's Next (1971)
  • Quadrophenia (1973)
  • The Who by Numbers (1975)
  • Who Are You (1978)
  • Face Dances (1981)
  • It's Hard (1982)
  • Endless Wire (2006)

Vanjski linkoviUredi