The Who

The Who je rock-grupa osnovana 1964. u Londonu. Osnovali su je Rodger Daltrey, Pete Townshend, John Enthwhistle, a kasnije im se pridružio Keith Moon.

The Who
The Who 2007 -2-.JPG
Osnovne informacije
Porijeklo Engleska
Žanrovi Rock, hard rock, power pop
Karijera 1964–1983; 1989; 1996–trenutno
Veb-sajt www.thewho.com
Članovi Rodger Daltrey
Pete Townshend
Bivši članovi John Enthwhistle
Keith Moon
Kenney Jones

Prvi hit grupe bila je pjesma My Generation, ujedno i jedna on njihovih najpoznatijih. U početku u grupi je bilo dosta svađanja što je eskaliralo izbacivanjem Rogera Daltreya iz grupe (vratio se nakon 10 dana) zbog tučnjave s bubnjarem Keith Moonom. Grupa je od svog osnivanja do albuma Tommy 1969. bila klasična pop grupa šezdesetih, a kada su snimili Tommya sve se promijenilo, imidž članova i imidž grupe. Postali su jedna od najpoznatijih svjetskih hard-rock grupa po čemu ih i danas pamte. Godine 1971. izdaju Who's next koji je zasnivan na propaloj ideji rock opere Lifehouse. Grupa je nastavila svoj uspjeh sve do smrti bubnjara Keitha Moona 7. septembra 1978.

Grupa je osnivač nove muzičke forme – rock-opere. Townshend je 1969. napisao jednu od najupečatljivijih rock-opera, koja je promijenila smisao tog načina muzičkog izražavanja. Rock-opera Tommy ostat će upamćena kao najkompletnija i najbolja rock-opera do danas.[potreban citat]

DiskografijaUredi

  • My Generation (1965)
  • A Quick One (1966)
  • The Who Sell Out (1967)
  • Tommy (1969)
  • Live at Leeds (1970)
  • Who's Next (1971)
  • Quadrophenia (1973)
  • The Who by Numbers (1975)
  • Who Are You (1978)
  • Face Dances (1981)
  • It's Hard (1982)
  • Endless Wire (2006)
  • Who (2019)

Vanjski linkoviUredi