Pelin Esmer

Pelin Esmer (rođena 1972, Istanbul) jeste turska scenaristica i režiserka.[1]

Pelin Esmer studirala je antropologiju na odsjeku za društvene nauke Univerziteta Boğaziçi u Istanbulu. Snimila je svoj prvi kratki dokumentarni film Koleksiyoncu (Kolekcionar) o svom ujaku Mithatu Esmeru, koji je ujedno i glavni lik njenog prvog igranog igranog filma, 10. do 11. (2009.). Njeno djelo Oyun iz 2005. snimljeno je u Arslanköyu i dokumentuje napore grupe seljanki koje stvaraju predstavu zasnovanu na njihovom životu.[2] Njezin film iz 2012. godine, Watchtower, dobio je pet nagrada, uključujući najbolju režiju na filmskom festivalu u Adani Golden Boll.[3]

FilmografijaUredi

  • 2002 Koleksiyoncu: The Collector (dokumentarni)
  • 2005 Oyun (dokumentarni)
  • 2009 10 to 11
  • 2012 Watchtower
  • 2017 Something Useful
  • 2019 Queen Lear

NagradeUredi

  • Nagrada Yilmaz Güney na filmskom festivalu u Adani Golden Boll 2006 (za Oyuna )
  • Najbolji film iz crnomorskog regiona 2006 (za Oyuna )
  • Najbolji film i najbolji scenario na Filmskom festivalu u Adani Golden Boll 2009 (za 10 do 11 )
  • Najbolji mladi filmaš iz Bliskog istoka na Bliskoistočnom filmskom festivalu u Abu Dabiju 2009. (za 10 do 11 )

ReferenceUredi

  1. ^ "'Watchtower' director Pelin Esmer says contradictions make life more real". Today's Zaman. 21. 11. 2012. Arhivirano s originala, 28. 7. 2014.
  2. ^ Spence, Louise; Navarro, Vinicius (2011). Crafting Truth: Documentary Form and Meaning. New Brunswick, N.J.: Rutgers University Press. str. 64–65. ISBN 978-0-8135-4902-6.
  3. ^ Dönmez-Colin, Gönül (2013). The Routledge Dictionary of Turkish Cinema. Routledge. str. 158–159. ISBN 978-1-317-93726-5.