Leb i sol

Leb i sol jest makedonska rock grupa, osnovana u Skoplju 1976. godine. Grupu su osnovali Vlatko Stefanovski (gitara), Bodan Arsovski (bas-gitara), Nikola Kokan Dimuševski (klavijature) i Garabet Tavitjan (bubnjevi). Na nekim albumima bubnjeve je svirao i Dragoljub Đuričić, dok je Kiril Džajkovski zamijenio Nikolu Dimuševskog na albumima Kao Kakao i Putujemo. Osim što su bili najeminentnija makedonska grupa bili su i jedna od najpopularnijih grupa u bivšoj Jugoslaviji.

Leb i sol
Leb i sol koncert.jpg
Osnovne informacije
Porijeklo Skoplje, SR Makedonija, SFR Jugoslavija
Žanrovi rock
progresivni rock
Karijera 1975 - 1995, 2006 –
Izdavači PGP RTB
Jugoton
Suzy
Third
Ear Music
Bivši članovi Vlatko Stefanovski
Kiril Džajkovski
Dragoljub Đuričić
Dimitar Čočorovski
Garabet Tavitjan
Srđan Dunkić Johnny
Albumi
Leb i sol Leb i sol 2 Ručni rad
(1977) (1978) (1979)

Grupa je kombinovala elemente rocka, jazza i etno makedonske muzike. Kako je bend sazrevao, utjecaji jazza postali su manje očigledni. Međutim, na koncertima grupa je izvodila jazz-up i duge verzije tradicionalnih etno-folk klasika poput "Jovano Jovanke" ili "Aber Dojde Donke" koje su često dočekivane s velikim entuzijazmom i oduševljenjem.

Leb i sol bili su vrlo popularni u 1970-ima i 1980-ima i, iako nisu prodavali toliko ploča kao neki pop i folk izvođači tog doba, bili su vrlo poznati i poštovani te su često izvodili koncerte u rasprodatim dvoranama u većini većih gradova Jugoslavije. Prva dva albuma se često smatraju osnovama ove grupe dok su ostali albumi prilično raznoliki da bi mogli zadovoljiti širu publiku. Uticaj etno muzike i narodne muzike Makedonije prepoznatljiv je po upotrebi neparnih brojila (5/4, 7/8) i netradicionalnih muzičkih ljestvica (npr. Frigijska dominantna ljestvica). Iako su svi članovi grupe bili prilično uspješni, Vlatka Stefanovskog, najpoznatijeg člana grupe često smatraju izuzetnim gitarskim virtuozom.

Ponovno okupljanjeUredi

Nakon raspada grupe 1995. godine, članovi benda započeli su uspješne solo karijere i svaki od njih objavio je nekoliko solo albuma. 2006. godine članovi grupe Leb i sol ponovno su se okupili na uspješnoj ponovnoj turneji po cijeloj bivšoj Jugoslaviji kako bi obilježili 30. godišnjicu svog formiranja. Kasnije je grupu napustio Vlatko Stefanovski. S novom postavom grupa je 2008. snimila novi studijski album pod nazivom I taka nataka.

DiskografijaUredi

  • Leb i sol (PGP RTB, 1977)
  • Leb i sol 2 (PGP RTB, 1978)
  • Ručni rad (PGP RTB, 1979)
  • Beskonačno (PGP RTB, 1981)
  • Sledovanje (PGP RTB, 1982)
  • Akustična trauma—Double Live (PGP RTB, 1982)
  • Kalabalak (Jugoton, 1983)
  • Tangenta (Jugoton, 1984)
  • Zvučni zid (Jugoton, 1986)
  • Kao kakao (Jugoton, 1987)
  • Putujemo (Jugoton, 1989)
  • Live Anthology -- Live in Kragujevac (1990)
  • Live in New York—CD/cassette (1991)
  • Anthology—Double CD compilation (1995)
  • Live in Macedonia—CD/DVD (2006)
  • I taka nataka—CD (Hammer production, 2008)

ReferenceUredi

Vanjski linkoviUredi