Datoteka:Big crest of Zitoradja.jpg

Izvorna datoteka(755 × 798 piksela, veličina datoteke: 401 KB, MIME tip: image/jpeg)

Sažetak

Opis
Српски / srpski: Велики грб - грб највишег ранга, репрезентује општину у посебним и другим утврђеним случајевима и на за то одређеним местима.

У средини је основни грб (мали грб) општине Житорађа, који представља штит. Изнад штита се налази сребрна бедемска круна без видљивих мерлона (зуба) који представљају територијалну ознаку која хералдички говори да се ради о територији са око 20.000 становника. Као држачи штита појављује се на хералдички десној страни (левој од стране посматрача) Свети апостол Петар, а са леве Свети апостол Павле, као директна асоцијација на општинску славу. Ту су и стегови - хералдичке заставе, и то стег Републике Србије као надређене територијалне инстанце - хералдички десно, и историјски стег - хералдички лево. Стег лево је квадратан, и на њему се налази застава Општине Житорађа. Травом обрасли брежуљкасти постамент и у дну штита симетрично постављене храстове гранчице, симболишу равничарско – брдовити терен наше општине. Цела композиција великог грба стоји на ленти у чијем централном делу је исписан назив општине, лево је исписано римским словима „IV c“ што означава 4. век, од када датирају први писани подаци о Житорађи. На десном делу ленте је исписана 1877. Година, година ослобођења Житорађе од турака.

Трака са именом општине није обавезни елемент грба, али лепо заокружују његову визуелну форму и завршава ову хералдичку причу о грбу општине Житорађа.
  • Графичко решење знамења Општине Житорађа урадио је Иван Сарајчић, а по замисли радника Општинске управе општине Житорађа, Љубише Стевановића.
  • Грб је званично усвојен на седници Скупштине општине Житорађа, дана 15.10.2010. године. Употреба је регулисана Одлуком о употреби имена, грба и заставе општине Житорађа.
Datum
Izvor Vlastito djelo
Autor Љубиша Стевановић

Licenciranje

Ja, vlasnik autorskog prava ovog djela, ovdje ga objavljujem pod sljedećim licencama:
GNU head Dozvoljeno je kopirati, distribuirati i/ili mijenjati ovaj članak pod uslovima navedenim u GNU licenci za slobodnu dokumentaciju, verzija 1.2 ili kasnijom verzijom izdatom od Free Software Foundation; bez nepromjenljivih dijelova, te bez sadržaja na naslovnoj i zadnjoj strani. Kopija licence se nalazi pod poglavljem GNU Free Documentation License.
w:bs:Creative Commons
pripisivanje dijeli pod istim uslovima
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International, 3.0 Unported, 2.5 Generic, 2.0 Generic and 1.0 Generic license.
Slobodni ste:
  • da dijelite – da kopirate, distributirate i prenosite djelo
  • da remiksate – da prilagodite djelo
Pod sljedećim uslovima:
  • pripisivanje – Morate pripisati odgovarajuće autorske zasluge, osigurati link ka licenci i naznačiti jesu li napravljene izmjene. To možete uraditi na bilo koji razumni način, ali ne tako da se sugerira da davalac licence odobrava Vas ili Vašu upotrebu njegovog djela.
  • dijeli pod istim uslovima – Ako mijenjate, transformišete ili nadograđujete ovaj materijal, morate ga objaviti i distribuirati samo pod istom ili sličnom licencom poput ove.
Možete odabrati licencu po vašem izboru.

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Items portrayed in this file

prikazuje

MIME type engleski

image/jpeg

checksum engleski

d1afc68754bd5198f69d030f5a56e542a6004a4e

data size engleski

410.245 Bajt

798 piksel

755 piksel

Historija datoteke

Kliknite na datum/vrijeme da vidite verziju datoteke iz tog vremena.

Datum/vrijemeSmanjeni pregledDimenzijeKorisnikKomentar
trenutno16:42, 1 august 2010Smanjeni pregled verzije na dan 16:42, 1 august 2010755 × 798 (401 KB)Адреса{{Information |Description={{sr|1=Велики грб - грб највишег ранга, репрезентује општину у посебним и другим утврђеним случајевима и на за то одређеним мест

Sljedeća stranica koristi ovu datoteku:

Globalna upotreba datoteke

Metapodaci