Otvori glavni meni

Wikipedia β

Ariana Grande-Butera[1][2] (rođena 26. juna 1993),[3][4] profesionalno poznata kao Ariana Grande (/ˌɑːrˈɑːnə ˈɡrɑːnd/), je američka pjevačica i glumica koja je svoju karijeru započela u Broadway mjuziklu 13, prije nego što je preuzela ulogu Cat Valentine u Nickelodeonovoj televizijskoj seriji Victorious, 2009. godine.

Ariana Grande
Ariana Grande during The Honeymoon Tour in Jakarta 2015.jpg
Grande nastupa na The Honeymoon Tour
u 2015
Rođenje Ariana Grande-Butera
(1993-06-26) 26. juni 1993 (24 god)
Boca Raton, Florida, SAD
Prebivalište Los Angeles, Kalifornija, SAD
Zanimanje
  • Pjevačica
  • glumica
Godine aktivnosti 2008–sada
Televizija
Porodica Frankie Grande (polubrat)
Muzička karijera
Žanrovi
Izdavači Republic
Veb-sajt arianagrande.com

Arianina muzička karijera je počela sa soundtrackom Music from Victorious (2011). Potpisala je ugovor za izdavačku kuću Republic Records, koja je objavila njen debitantski studijski album, Yours Truly (2013), koji je debitovao kao broj jedan na U.S. Billboard 200. Singl, "The Way", ušao je u top deset hitova na Billboard Hot 100 ljestvici sa kritikama koje su poredile njen široki vokalni raspon sa Mariah Carey.

Drugi studijski album Ariane Grande, My Everything (2014), je također dostigao broj jedan u Sjedinjenim Američkim Državama, i sadržava hit sinlove "Problem" i "Break Free". Neki od njenih dostignuća uključuju nagradu za Novog izvođača godine na American Music Awards 2013, Favorite Breakout Artist na 40th People's Choice Awards, i Breakthrough Artist of the Year od strane Music Business Association. Sa pjesmama "Break Free", "Problem", i "Bang Bang", ona je provela 26 sedmica za redom u top deset Billboard Hot 100 ljestvice.[5]

Sadržaj

Filmografija

Televizija
Godina Naslov Uloga Bilješke
2009 The Battery's Down Bat Mitzvah Riffer Epizoda: "Bad Bad News"
2010–13 Victorious Cat Valentine Glavna uloga (56 epizoda)
2011 iCarly Cat Valentine Epizoda: "iParty with Victorious"
2011–13 Winx Club Princess Diaspro (glas) Periodična uloga (Specijali, sezone 3, 5)
2013 Swindle Amanda Benson Nickelodeon Original Movie
2013–14 Sam & Cat Cat Valentine Glavna uloga (35 epizoda)
2014 Family Guy Italian Daughter (glas) Epizoda: "Mom's the Word"
2014 Saturday Night Live Ona/muzički gost Epizoda: "Chris Pratt/Ariana Grande"
2015 RuPaul's Drag Race Ona/gost sudija Epizoda: "Ru Hollywood Stories"
2015 Knock Knock Live Ona Neemitovana epizoda
2015 Scream Queens Sonya Herfmann / Chanel #2 Periodična uloga (4 epizode)
2016 Saturday Night Live Domaćin i muzički gost Datum prikazivanja: 12. mart 2016
2016 The Voice Izvođač – Duet sa Christina Aguilera Datum prikazivanja: 26. maj 2016 (finale sezone 10)
Film
Godina Naslov Uloga Bilješke
2011 Snowflake, the White Gorilla[6] Snowflake (glas) English dub
2015 Underdogs[7] Laura (glas) English dub; neobjavljen.
2016 Zoolander No. 2 Žena u kostimu robinje[8] Cameo

Diskografija

Turneje

Glavni izvođač

Festivali (razni izvođači)

Predgrupa

Također pogledati

Reference

  1. ^ "Twitter: Ariana Grande (verified account)". May 5, 2012. Pristupljeno May 8, 2012. @pridelittlered Ariana Grande-Butera, everyone thinks Joan is my middle name but I don't actually have one! What's your middle name luv? 
  2. ^ "Twitter: Ariana Grande (verified account)". February 3, 2012. Pristupljeno April 3, 2012. Oh my goodness. Look what I just found!.. This is my school ID from 8th grade. LOL. Had 2 share this with you guys. 
  3. ^ "Ariana Grande – about". arianagrande.com. Arhivirano s originala, July 21, 2011. Pristupljeno March 6, 2012. 
  4. ^ "Twitter: Ariana Grande (verified account)". June 26, 2010. Pristupljeno June 26, 2010. I was born 17 years ago today. Woooop. :) 
  5. ^ Gary Trust (November 5, 2014). "Taylor Swift's "Shake It Off" returns to number 1 on the Hot 100". Billboard. Pristupljeno November 5, 2014. 
  6. ^ Spanos, Brittany. "Ariana Grande: 7 Forgotten Screen Cameos", Rolling Stone, May 20, 2016; Rolfe, Donna. "Snowflake: The White Gorilla", Dove.org, 2013, ptistupljeno 8. 7. 2015; and "Snowflake: The White Gorilla", Lions Gate, 2014, pristupljeno 8. 7. 2015
  7. ^ Gefen, Sasha (23. 6. 2015). "Ariana Grande Gets Sassy AF In This Behind-The-Scenes Clip From ‘Underdogs’". MTV. Pristupljeno 23. 7. 2015. 
  8. ^ Roche, Eddie. "The Zoolander 2 International Trailer Features New Footage", FashionWeekDaily.com, 1. decembar 2015

Vanjski linkovi