Razlika između verzija stranice "Svemirski teleskop Hubble"

[nepregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Vagobot (razgovor | doprinosi)
m Bot: cs:Hubbleův vesmírný dalekohled is a good article
No edit summary
Red 4:
=== Položaj ===
 
Smješten je na 600 [[km]] visine uz pomoć [[spaceSpace shuttleShuttle]]a. Zemlju obilazi pod nagibom od 28,5 stepeni a obiđe je za prosječno 96 minuta.
 
=== Historija ===
 
[[Datoteka:Improvement in Hubble images after SMM1.jpg|thumb|desno|slikaSlika prije popravkapopravke (lijevo) i poslije popravkapopravke (desno).]]Slanje teleskopa u orbitu je bila zamišljenazamišljeno puno prije lansiranja Hubbleovog teleskopa u svemir. Pa ipak, nauka i tehnologija su napredovali toliko da su ljudi mogli poslati teleskop u orbitu. Gradnja je započela [[1977]]. godine a odlučeno je da se teleskop nazove po [[Edwin Hubble|Edwinu Hubbleu]]. Telekop je završen [[1985]]., a nakon odgode zbog katastrofe Challengera [[1986]]., teleskop je lansiran [[1990]]. godine.
 
Uskoro, nakon prvih snimaka, bilo je jasno da s Hubbleom nije nešto u redu. Slike su bile mutne i nisu se mogle fokusirati. Sa slijedećim letom shutllea greška je popravljena - ogledalo je zamjenjeno novim. Zatim slike koje su uslijedile bile su bolje od ikojih do tada.
Red 27:
=== Budućnost ===
 
Teleskop Hubble je u svemiru 15više godinaod 21 godinu, i poslao je oko 750.000 fotografija. Rad teleskopa je predviđen do [[2010]], iako se ne zna da li će teleskop nastaviti s radom nakon [[2010]] ukoliko bude sposoban.
 
=== Vanjski linkovi ===