Otvori glavni meni

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Rijeka)

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Rijeka je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 44 km2 imao 128.624 stanovnika, što predstavlja 43,43% od ukupnog broja stanovnika Primorsko-goranska županije, odnosno 3,00% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti na Rijeci je 2.923stanovnika/km2.[2]

RezultatiUredi

Nacionalna pripadnostUredi

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 106.136 82,52%
Albanci 883 0,69%
Austrijanci 11 0,01%
Bošnjaci 2.650 2,06%
Bugari 17 0,01%
Crnogorci 410 0,32%
Česi 108 0,08%
Italijani 2.445 1,90%
Mađari 214 0,17%
Makedonci 289 0,22%
Nijemci 45 0,03%
Poljaci 37 0,03%
Romi 867 0,67%
Rumuni 20 0,02%
Rusi 62 0,05%
Rusini 24 0,02%
Slovaci 50 0,04%
Slovenci 1.090 0,85%
Srbi 8.446 6,57%
Turci 42 0,03%
Ukrajinci 60 0,05%
Vlasi 3 < 0,01%
Židovi 12 0,01%
Ostali1 784 0,61%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 940 0,73%
Regionalna pripadnost3 466 0,36%
Neraspoređeno4 45 0,03%
Ne izjašnjavaju se5 2258 1,76%
Nepoznato6 210 0,16%
Ukupno 128.624 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezikUredi

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 119.048 92,56%
Hrvatskosrpski 133 0,1%
Albanski 1.553 1,21%
Bosanski 1.264 0,98%
Bugarski 14 0,01%
Crnogorski 87 0,07%
Češki 70 0,05%
Italijanski 2.276 1,77%
Mađarski 175 0,14%
Makedonski 315 0,24%
Njemački 51 0,04%
Poljski 39 0,03%
Romski 354 0,28%
Rumunski 25 0,02%
Ruski 84 0,07%
Rusinski 18 0,01%
Slovački 47 0,04%
Slovenski 861 0,67%
Srpski 1.085 0,84%
Srpskohrvatski 421 0,33%
Turski 33 0,03%
Ukrajinski 37 0,03%
Ostali jezici 345 0,27%
Nepoznato 289 0,22%
Ukupno 128.624 100%

Religiozna pripadnostUredi

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 92.559 71,96%
Pravoslavci 8.939 6,95%
Protestanti 341 0,27%
Ostali kršćani 536 0,42%
Muslimani 5.820 4,52%
Židovi 12 0,01%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 158 0,12
Agnostici i skeptici 2.146 1,67%
Nisu vjernici i ateisti 11.890 9,24%
Ne izjašnjavaju se 5.786 4,5%
Nepoznato 269 0,21%
Ukupno 128.624 100%

ReferenceUredi

Vanjski linkoviUredi