Damir Ibrahimović

Damir Ibrahimović je rođen 18. jula 1965. godine, u Sarajevu.[1] Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Direktor je Udruženja umjetnika "Deblokada" i producent i režiser dugometražnih i kratkometražnih filmova.[2] Njegova supruga je bosanskohercegovačka rediteljica Jasmila Žbanić. Damir i Jasmila su se upoznali u skolništu za vrijeme opsade Sarajeva.[3]

Filmografija uredi

  • 2020 - Quo Vadis, Aida?
  • 2018 - Dah
  • 2017 - Muškarci ne plaču
  • 2015 - Jedan dan u Sarajevu
  • 2014 - Cure - život druge, Otok ljubavi i Nacrtaj mi jednu zemlju
  • 2013 - Za one koji ne mogu da govore
  • 2010 - Na putu
  • 2007 - Dnevnik graditelja
  • 2006 - Grbavica
  • 2005 - Izgubljeno nađeno
  • 2004 - Slike s ugla
  • 2002 - Naprijed, nazad i Sjećaš li se Sarajeva?
  • 2001 - Crvene gumene čizme
  • 1998 - Ljubav je...
OSTALI FILMOVI
  • 2016 - Dobra žena
  • 2009 - Storm
  • 2008 - Participation
  • 2003 - Bahtalo drom
  • 1998 - Noć je. Mi svijetlimo.[4]

Reference uredi

  1. ^ "Datum i godina rođenja".
  2. ^ "Podaci o Damirovom zanimanju". Arhivirano s originala, 25. 12. 2021. Pristupljeno 25. 12. 2021.
  3. ^ "Zanimljiv podatak". Arhivirano s originala, 25. 12. 2021. Pristupljeno 25. 12. 2021.
  4. ^ "Filmografija". Arhivirano s originala, 25. 12. 2021. Pristupljeno 25. 12. 2021.